Bănci și Asigurări

Cursul scade, în timp ce costul leilor creşte

Cursul scade, în timp ce costul leilor creşte

Autor: Liviu Popescu

15.12.2015, 00:03 1697

Moneda naţională s-a întărit ieri în faţa principalelor trei valute (euro, franc elveţian şi dolar american), fiind pentru prima oară în ultimele două săptămâni când leul câştigă teren în faţa celor trei valute într-o singură şedinţă. Pe de altă parte, indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, de nivelul căruia depinde costul creditelor variabile în lei, s-a poziţionat ieri pe un palier mai ridicat, respectiv 1,04% pe an. În ultimele şase şedinţe, costul leilor rămăsese la minimul istoric de 1,03% pe an, chiar în luna în care băncile îşi actualizează ratele la creditele în lei. Euro şi-a oprit ieri tendinţa ascendentă caracteristică ultimelor şase şedinţe şi s-a depreciat cu 0,5%, cursul coborând la aproape 4,51 lei/euro.

„Agenţia de rating Moody’s a anunţat îmbunătăţirea perspectivei României menţinând ratingul la nivelul Baa3. Considerăm că decizia ar trebui să schimbe în bine percepţia investitorilor dacă va avea forţa să treacă de emoţiile stârnite de apropierea deciziei Fed“, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-o notă de studiu.

Vineri, referinţa anunţată de BNR pentru un euro făcuse un salt spectaculos până la 4,53 lei, maximul ultimilor doi ani, pe fondul continuării presiunilor externe şi al vânzărilor din piaţa titlurilor de stat.

Leul s-a apreciat ieri cu 0,44% în faţa dolarului american, cursul atingând nivelul de 4,11 lei/dolar, în timp ce referinţa anunţată de BNR pentru un franc elveţian a scăzut uşor la 4,18 lei/franc.

Pe pieţele internaţionale, raportul euro-dolar a continuat să se menţină în jurul nivelului de 1,09, în timp ce investitorii aşteaptă şedinţa băncii centrale a SUA (Fed). „Aşteptăm cu mare interes şedinţa Fed de săptămâna aceasta, ale cărei decizii ar putea genera mişcări semnificative pe piaţa valutară. Suportul cheie de urmărit este 1,08 - o revenire hotărâtă sub acesta ar putea semnala reluarea tendinţei de scădere pe euro/dolar american spre noi extreme faţă de cele din primăvară“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania, semnat de Dan Rusu, analist financiar senior al băncii. Miercuri va avea loc şedinţa Fed, fiind ultimul eveniment cu impact major pe pieţele financiare din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO