Bănci și Asigurări

Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali: Mă aştept ca băncile să plătească taxa pe activele bancare pentru că nu au încotro. Nu mă aştept la exituri din piaţă.

Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor...

Autor: Alex Ciutacu

17.01.2019, 15:06 554

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu – fost secretar de stat – spune că băncile ar trebui să plătească taxa pe activele bancare impusă de Guvern prin OUG 114, pentru că „nu au întro”.

„Mă aştept ca băncile să plătească taxa pe activele bancare pentru că nu au încotro. Nu mă aştept la exituri din piaţă. Probabil vor plăti şi vor încerca să negocieze, să mai modifice să mai ajusteze eventual baza de calucl, poate chiar să scoată titlurile de stat sau alte elemente de active care sunt generate tot de stat”, explică Dan Manolescu, preşedintele Camerie Consultanţilor Fiscali, în cadrul conferinţei anuale de fiscalitate a EY România.

Taxa pe activele bancare începe să fie aplicată deja de anul acesta. Astfel, taxa pe activele băncilor se datorează dacă media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de referinţă de 2%. Taxa pe lăcomie ajunge la 0,1% pentru o medie trimestrială a ROBOR între 2% şi 2,5%, la 0,2% pentru ROBOR mediu de 2,51%-3%, la 0,3% pentru ROBOR mediu de 3,01%-3,5%, la 0,4% pentru ROBOR mediu de 3,51%-4% şi la 0,5% în cazul în care media trimestrială a ROBOR depăşeşte 4%.

Chiar dacă nu vor recurge la exituri din piaţă, băncile vor fi afectate de aceste schimbări legislative.

„Mă aştept la un impact de întârziere al procesului de dezvoltare economică. Taxa va pune presiune pe bugetul băncilor, pe partea de salarizare, pe partea de investiţii în alte părţi precum informatizarea, canalele de comunicare cu clienţii. Sunt practic nişte bani care se duc către stat, iar acestea erau sume destinate pentru anumite lucruri”, spune Manolescu, fost secretar de stat.

Acesta susţine că mediul fiscal din 2019 are foarte multe incertitudini şi texte neclare, iar acest lucru va ridica probleme.

„Mediul fiscal din 2019 are multe incertitudini şi multe texte neclare. Încă o dată avem aceste modificări care necesită clarificări şi lămuriri pentru că legea a fost dată cu multe lucruri neclare, ne aşteptăm la un an zbuciumat”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO