Bănci și Asigurări

De la prea mari, dobanzile de pe piata monetara interbancara sunt acum prea mici

De la prea mari, dobanzile de pe piata monetara interbancara sunt acum prea mici
18.11.2009, 00:00 65

Banca Nationala a fost nevoita ieri sa absoarba leii in exces depe piata interbancara printr-o licitatie de depozite, dupa cedobanzile coborasera spre 5% pe an, cu mult sub rata de politicamonetara, stabilita la 8% pe an.

Cele zece banci care au participat au plasat la BNR aproape 2,7miliarde de lei (624 mil. euro), pentru sase zile.

Aceasta este prima operatiune de sterilizare temporara aexcesului de lichiditati realizata dupa o pauza de exact doualuni.

De la sfarsitul lunii septembrie si pana la inceputul luinoiembrie dealerii s-au confruntat cu o seceta de lei, care a puspresiune pe cresterea dobanzilor la peste 10% pe an.

"Probabil ca Ministerul Finantelor a schimbat cele aproape 800de milioane de euro atrase prin vanzarea de obligatiuni in lei laBNR, iar acum face plati", explica un dealer abundenta delichiditati pe piata. Trezoreria a vandut bancilor locale pe 6noiembrie obligatiuni in euro de 794 de milioane de euro, la odobanda de 5,25% pe an.

Desi dobanzile pentru scadentele foarte scurte s-au prabusit,jucatorii raman ezitanti in ce priveste ratele pe perioade mailungi. Bancile percep in continuare dobanzi de peste 10% pe anpentru a imprumuta lei pe perioade mai mari de o luna.

Guvernatorul BNR a motivat decizia de mentinere a dobanzii cheiela 8% pe an, la inceputul lunii, tocmai prin faptul ca dobanzile pepiata interbancara erau la niveluri mai ridicate, adica bancile numai urmareau semnalele de politica monetara. Dealerii s-au plansinsa ca BNR a lasat piata fara lei prin interventiile pentrucalmarea cursului.

Prin operatiuni bilaterale, BNR a incercat sa impace nevoia definantare a deficitului bugetar cu mentinerea unui control stransal cantitatii de lei de pe piata, astfel incat sa nu alimentezepresiunile de depreciere a cursului, au considerat unii analisti.De altfel, graficul operatiunilor cu titluri de stat pe piatasecundara (unde se regasesc si tranzactiile derulate cu BNR, carecere garantarea creditelor de refinantare cu titluri de stat)indica varfuri in fiecare zi de luni.

Astfel de varfuri pot fi identificate pana la inceputul acesteisaptamani, desi ultima operatiune repo deschisa (in care BNR aacordat credite de refinantare accesibile tuturor bancilor) s-aderulat in ziua de luni 26 octombrie.

Reducerea RMO la valuta, fara efect pepiata

BNR a surprins bancherii cu decizia de luni de a reducerezervele minime obligatorii la valuta de la 30% la 25% din pasive,insa efectul asupra pietei a fost redus.

Leul s-a intarit in prima parte a zilei, cotatiile coborand spre4,2880 lei/euro. O corectie regionala a impins insa euro din nouspre 4,2950 lei in a doua parte a zilei. ING Bank apreciaza ca prinreducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ar putea fieliberate in piata aproximativ 1,4 mld. de euro, insa sumele nu vorfi suficiente pentru acoperirea necesarului de finantare alMinisterului de Finante pe sfarsit de an.

"Un asemenea imprumut nu inseamna mare lucru pentru titlurile destat din cauza nevoilor de finantare foarte ridicate ale sectoruluipublic. Exista riscuri semnificative si in ceea ce privesteperspectiva scaderilor ratelor de dobanda pentru scadente maiscurte", spune Vlad Muscalu, economist ING Bank. El considera cafondurile vor fi probabil atrase de Ministerul Finantelor, ceea cein final va duce la cresterea cantitatii de lei de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO