De unde fac băncile profit: Băncile au obţinut în 2017 venituri din dobânzi de 13,3 mld. lei. Cheltuielile, doar 2 mld. lei

21 feb 2018 Autor: Claudia Medrega

Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de pro­fit a băncilor, s-au menţinut la un nivel ridicat anul tre­cut, marjele ridicate fiind în continuare o trăsătură defi­nitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc.

Anul trecut băncile au încasat venituri din dobânzi de 13,3 mld. lei, de circa 6,5 ori mai mari faţă de cheltuielile in­stituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor, care au fost de doar 2 mld. lei, conform datelor transmise de BNR. În aceste condiţii, veniturile nete din dobânzi ar fi de 11,3 mld. lei.

Comparativ cu anul 2016, veniturile din dobânzi ale băncilor au scăzut cu aproape 1,3%, în timp ce ajustarea cheltuielilor cu dobânzile a fost consistentă, de 21,4%.

Veniturile din activitatea de creditare reprezintă principala sursă de câştig pentru bănci, mare parte din veniturile totale venind din dobânzi.

Însă, şi comisioanele sunt o componentă importantă în structura veniturilor băncilor. Veniturile nete din comisioane ale băncilor erau la sfârşitul anului 2017 de 3,9 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de 2016.

În urma încasării unor venituri consistente din dobânzi şi comisioane, sistemul bancar a reuşit să obţină anul trecut un profit net record de peste 5 mld. lei. Profitul operaţional a fost de 8,6 mld. lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2018

 
Cuvinte cheie:
banci
, profit
, venituri
, dobanzi
, comisioane
, incasari
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide