Bănci și Asigurări

Dealerii au asteptat in van o majorare a dobanzii BNR

28.03.2006, 00:00 15

BNR a acceptat ieri integral ofertele bancilor pentru constituirea de depozite la o luna, pentru a doua oara consecutiv. Suma atrasa a fost insa de numai 1,65 mld. lei (0,5 mld. euro), in conditiile in care la licitatie au participat numai 11 banci. Dobanda platita a fost de 8,5% pe an.

Dealerii spun ca nivelul excesului de lei din piata era probabil de doua ori mai mare decat sumele licitate, insa jucatorii au preferat sa pastreze lichiditati, asteptand deciziile de politica monetara ale BNR. Piata anticipa o majorare a cotei de constituire a rezervelor minime obligatorii in valuta, dar dadea sanse bune si unei majorari a dobanzii de interventie. Astfel, jucatorii asteptau o majorare cu un sfert sau chiar o jumatate de punct procentual a dobanzii de interventie. BNR nu a modificat insa nici dobanda de interventie si nici rezervele minime la valuta. Dobanzile pe termen scurt au urcat usor pe piata, osciland intre 7,75%-9% pe an.

La licitatia de saptamana trecuta BNR atrasese peste 9 mld. lei acceptand integral ofertele inaintate de 30 de banci comerciale. Si atunci au mai ramas bani in piata, dobanzile coborand rapid sub presiunea excesului de lichiditati spre 1% pe an. Nivelurile s-au redresat abia in ultima sedinta de saptamana trecuta, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pe piata valutara leul a continuat sa castige teren in fata euro, cursul oficial coborand cu 0,43 bani, pana la 3,5062 lei pentru un euro. Dolarul a pierdut 1,69 bani, pana la 2,9152 lei. Euro a inceput ziua la 3,5070/3,5120 lei, iar in primele ore de tranzactionare cotatiile au coborat rapid, pe fondul ofertei mari de valuta, pana la 3,5/3,5050 lei. Ulterior au aparut in piata interese de cumparare de valuta, cotatiile urcand pana la un maxim de 3,51/3,5150 lei pentru un euro.

"Volumele tranzactionate au fost destul de bune, insa sedinta de tranzactionare a decurs calm. Majoritatea ordinelor au provenit de la clienti comreciali si nu cred ca vreun speculator a fost dispus sa ia o pozitie", a comentat un dealer. Ultimele ore ale sedintei au fost foarte calme, piata asteptand anuntul BNR. Cotatiile s-au stabilizat la 3,5060/3,5110 lei pentru un euro, la inchiderea pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24