Bănci și Asigurări

Dealerii au ţinut în conturile BNR 2,7 mld. lei în fiecare zi din ianuarie

Autor: Liviu Chiru

10.02.2011, 23:44 19

Dealerii băncilor locale au plasat în fiecare zi lucrătoare dinianuarie, pe medie, câte 2,7 miliarde de lei (635 mil. euro) înfacilitatea de depozit pe o zi de la Banca Naţională (BNR), încondiţiile în care pe piaţă se acumulase un exces de lichidităţi.

Astfel, în ianuarie s-au acumulat rulaje de 57,8 miliarde de lei(13,6 mld. euro) prin facilitatea permanentă de depozit pe o zi, cu72% mai mult decât în luna decembrie, potrivit datelor BNR. Băncilepot plasa la sfârşitul fiecărei zile lichidităţile excedentare laBNR, primind în schimb o dobândă de 2,25% pe an. Astfel, aceas­tădobândă acţionează ca un prag până la care pot scădea ratele pepiaţa interbancară.

Plasamentele făcute în ianuarie sunt depăşite doar de celerealizate în aprilie anul trecut, când BNR a primit în facilitateade depozit 80 de miliarde de lei (19 mld. euro).

Dealerii spun că volumul plasamentelor la BNR este "umflat"artificial de lipsa limitelor de tranzacţionare între băncilecomerciale. "Ai vrea să plasezi la alte bănci, dar nu ai cum,pentru că nu există linii", comentează dealerul unei bănci locale.Fiecare bancă trebuie să definească limite de tranzacţionare cufiecare dintre partenerii săi, iar pentru aceste expuneri arenevoie de rezerve de capital. Limitele de tranzacţionare au fostreduse dramatic după şocul din 2008, când băncile şi-au pierdutîncrederea între ele. Jucătorii cu capital elen au fost loviţi dinnou în 2009 de criza financiară din Grecia. Inclusiv guvernatorulBNR Mugur Isărescu a remarcat la începutul săptămânii că există unsurplus de lichidităţi pe piaţă, însă este concentrat la 4-5jucători, în timp ce alţii se confruntă cu o penurie de fonduri.

Excesul de lichiditate din ianuarie a pus presiune şi pescăderea dobânzilor. Astfel, indicatorul Robid (care reflectădobânda pe care băncile sunt dispuse să o plătească la depoziteleatrase) pentru scadenţa de o zi, cea mai tranzacţionată, a coborâtla jumătatea lui ianuarie chiar sub pragul de 2%. Aceasta arată cădealerii nu aveau niciun interes să mai atragă lichidităţi.

Situaţia s-a schimbat însă spre sfârşitul lunii. Pe fondulplăţilor mari ale companiilor către bugetul de stat, dar şi alîmprumuturilor agresive ale Finanţelor, surplusul de lichidităţi afost resorbit. În aceste condiţii, dobânzile au urcat brusc lasfâr­şi­tul lui ianuarie. Indicatorul Robid pe o zi a urcat cu unpunct în numai câteva zile, spre 4% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO