Bănci și Asigurări

Declaraţie-şoc a austriecilor de la Raiffeisen: Nu vom rămâne pe toate pieţele din Est pe care operăm azi

Declaraţie-şoc a austriecilor de la Raiffeisen Bank: Nu vom rămâne pe toate pieţele din Est pe care operăm azi

Autor: Razvan Voican

24.11.2011, 13:21 11712

Herbert Stepic, CEO al grupului austriac Raiffeisen Bank International - care controlează Raiffeisen Bank România, a făcut astăzi la Viena o declaraţie-şoc prin care afirmă în premieră că grupul nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care activează în prezent.

"Este posibil ca în viitor să ne retragem de pe o piaţă sau alta", a spus Stepic fără a preciza dacă are în vedere anumite pieţe şi nici criteriile pe care s-ar baza o decizie de retragere. Totuşi, el a spus că în condiţiile actuale nu ia în calcul retragerea din Ungaria, în ciuda problemelor cu care se confruntă băncile în această ţară şi în pofida faptului că Raiffeisen Ungaria are pierderi de 286 mil. euro la nouă luni. Raiffeisen are în Ungaria active de 5,9 mld. euro şi o bancă de locul cinci.

În total, austriecii de la Raiffeisen sunt prezenţi pe 18 pieţe din Europa Centrală şi de Est, de la Cehia până la Belarus, trecând prin România, dar şi în Kosovo şi Albania. În Serbia deţin a opta bancă, în Slovenia a zecea, iar în Belarus a cincea.

În România erau pe locul patru la jumătatea anului, cu active totale originate local de aproape 6,2 mld. euro. Austriecii au raportat pe trimestrul III un profit net de 20 mil. euro pe piaţa locală, în scădere cu 40% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditarea a stagnat practic în T3 la circa 4,4 mld. euro, însă faţă de anul trecut consemnează o creştere de 7,3%. În schimb, depozitele au urcat cu 7,4% în T3 faţă de T2, până la 3,75 mld. euro.

Este pentru prima dată când şeful unui grup cu prezenţă puternică în regiune vorbeşte despre retragerea de pe anumite pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24