Bănci și Asigurări

Dijmarescu: Nu cred ca trebuie sa umblam la dobanda

22.10.2008, 19:12 34

BNR nu ar trebui sa modifice dobanda-cheie la leu, setata in prezent la 10,25% pe an, in cadrul sedintei pe probleme de politica monetara programata pentru 30 octombrie, a declarat viceguvernatorul Eugen Dijmarescu.

"Din punctul meu de vedere nu ar trebui modificata dobanda, noi avem si alte constrangeri interne, cicluri electorale diferite de restul tarilor din regiune", a spus Dijmarescu.
In privinta tensiunilor de pe piata monetara, el a precizat ca nu se poate ca actuala situatie sa nu fie discutata in Consiliul de Administratie si ar putea fi luate si alte masuri, care sa vizeze efecte pe termen mai scurt, de pana intr-un an.
Pe piata interbancara dobanzile sunt momentan la niveluri foarte ridicate, chiar si de peste 100% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Oficialul BNR a subliniat ca acesta este efectul actiunii unor jucatori straini si ca situatia se va rezolva in perioada urmatoare. Dijmarescu nu a dat insa o estimare privind momentul la care dobanzile pe piata interbancara vor reveni in apropierea ratei de politica monetara a BNR.
Leul a fost sub o presiune puternica de depreciere saptamana trecuta, iar banca centrala a intervenit pe piata vanzand valuta. Operatiunile BNR au absorbit lichiditati importante, astfel ca speculatorii straini, care au incercat sa determine o crestere rapida a cursului, nu au mai putut sa isi finanteze pozitiile pe leu. Cererea lor de lichiditati a dus la cresterea spectaculoasa a dobanzilor pe piata monetara.
Dijmarescu a aratat ca BNR are in continuare posibilitatea de a activa clauzele de salvgardare prevazute in Regulamentul Valutar pentru eventuale miscari importante de capitaluri speculative, insa a mentionat ca momentan nu este luata in considerare aceasta optiune.
Desi a afirmat in urma cu o zi ca reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de banci nu este o prioritate pentru banca centrala, Dijmarescu nu a exclus ferm o astfel de masura in urmatoarea sedinta a CA, programata pentru data de 30 octombrie. "Toate masurile vor avea in vedere situatia de pe piata de pana la data sedintei. Nu cunosc inca toate evolutiile." El a refuzat sa comenteze ce alte masuri sunt la indemana bancii centrale in afara de rata dobanzii de politica monetara si rezervele minime obligatorii.
In contextul crizei financiare internationale care afecteaza si institutii financiare cu reputatie foarte solida, Dijmarescu spune ca nu exista niciun risc privind plasamentul rezervelor valutare ale BNR, insa nu a oferit mai multe detalii privind bancile la care fondurile sunt plasate sau instrumentele in care s-a investit.
La ultima sedinta, din 25 septembrie, BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25% si nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR a decis, la finalul lunii iulie, majorarea ratei dobanzii de politica monetara, pentru a saptea oara consecutiv, cu 0,25 puncte procentuale, la 10,25% pe an.
Viceguvernatorul a mai aratat ca inflatia ar trebui sa coboare sub 7% pana la sfarsitul anului si asteapta totodata si o temperare a deficitului de cont curent. Astfel, ponderea deficitului in PIB ar trebui sa coboare la 13,5%-13,7%, dupa ce in 2007 atinsese un varf de 14%.
Pe de alta parte, el spune ca remiterile muncitorilor romani din strainatate vor scadea semnificativ in urmatoarea perioada, din cauza deteriorarii economiilor statelor vestice, dar investitiile straine se vor mentine ridicate in ciuda diminuarii fluxurilor catre piata imobiliara.
"Este adevarat ca o serie de investitii anuntate au fost amanate, dar nivelul acestora ramane inalt. Chiar daca fondurile destinate dezvoltarilor imobiliare au inceput sa scada, se va resimti o scadere si din partea investitorilor interni, deci va fi redusa si datoria externa contractata de acestia", a spus Dijmarescu.
Oficialul BNR estimeaza o reducere a deficitului de cont curent la finele anului la 13,5 -13,7% din PIB, fata de 14% din PIB in 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO