Bănci și Asigurări

Doar 10% din case s-ar putea asigura obligatoriu

15.07.2010, 23:46 187

Asigurătorii sunt pesimişti şi estimează că doar 10% din case arputea fi asigurate prin poliţe obligatorii până la sfârşitulanului, deşi la mijlocul lui ianuarie 2011 va expira termenul deşase luni în care proprietarii se pot asigura, în caz contrarurmând să fie sancţionaţi.
"Ar fi bine dacă în următoarele şase luni am depăşi nivelul de 10%,adică 800.000-un milion de locuinţe asigurate obligatoriu", a spusieri Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare ÎmpotrivaDezastrelor (PAID), la un eveniment de lansare a asigurărilorobligatorii pentru locuinţe, în cadrul căruia s-au semnat şiprimele poliţe. Acestea acoperă doar trei riscuri: cutremurul,alunecările de teren şi inundaţiile. PAID este compania care vaemite aceste poliţe.
"Au existat discuţii cu privire la riscul de inundaţii: dacă staila bloc şi te inundă vecinul de sus, eşti despăgubit de poliţaobligatorie? Răspunsul este «nu». Asigurarea obligatorie acoperănumai riscurile naturale. Sper că populaţia va înţelege că nu estevorba de o taxă, ci de o asigurare socială, pentru a oferi un minimajutor în caz de dezastru", afirmă Angela Toncescu, preşedinteleComisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Proprietarii care nu se asigură în următoarele şase luni vor fiamendaţi cu 100-500 de lei de autorităţile locale, adică deprimării. Amenda este mai mare decât prima pe care ar trebui să oplătească proprietarul de locuinţă pentru asigurarea obligatorie,de 10 euro pe an în cazul caselor din chirpici sau alte materialenetratate termic sau chimic şi 20 de euro pe an pentru casele custructură din beton, cărămidă sau lemn.
Circa 65% din cele 8,3 milioane de locuinţe din România seîncadrează la categoria cu primă de 20 de euro, iar restul la 10euro. Despăgubirea maximă la aceste poliţe este de 10.000 de euro,respectiv de 20.000 de euro. Circa 5% din numărul total de locuinţesunt de tip social, iar primele de asigurare vor fi plătite deautorităţile locale.
Introducerea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a stârnitmulte reacţii în rândul proprietarilor, cele mai multe fiind denemulţumire. Pe site-ul zf.ro, cititorii se întreabă de ce trebuiesă cumpere şi asigurarea obligatorie dacă au deja una facultativă."Numai la noi se poate să ai asigurare la casă şi statul să te punăsă mai faci încă una", spune Ion.
Ce trebuie să facă un proprietar dacă are deja o poliţăfacultativă? În maximum cinci zile de la expirarea acesteia trebuiesă încheie poliţa obligatorie. De exemplu, pentru un apartament de50.000 de euro, poliţa obligatorie acoperă 20.000 de euro, cu numaitrei riscuri. Proprietarul poate cumpăra o poliţă facultativă (dela orice asigurător, nu neapărat cei din PAID), pentru suma de50.000 de euro, care va acoperi toate riscurile (cutremur,explozie, incendiu şi altele, dar va avea o franşiză de 20.000 deeuro la riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren,care va fi plătită de PAID în cazul producerii unuia din acesteriscuri. Din PAID fac parte 13 companii: Groupama, Astra, Uniqa,Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe,ABC, Certasig, City şi Platinum. PAID ar trebui să primească datereferitoare la numărul de locuinţe şi numărul de asigurăriobligatorii de la primării. Colectarea datelor a început în urmă cuo lună. Până acum baza de date a PAID are 10% din informaţiilenecesare.

Cum au comentat cititorii www.zf.ro

Cristi:
De ce să mai plătesc eu o a doua asigurare la casă dacă deja amuna?

Răzvan:
E mega neconstituţională legea asta. Şi cred că poate fi atacatărău.

Cosmin:
Era cazul pentruo astfel de lege. Peste tot în lume există.

Tyty:
O nouă taxă cu care-i plătim pe cei care administrează fondurile şicu care se obţin voturi de la sinistraţi.

Felicia:
Abuz! Deci: s-au alocat bani de diguri şi şosele, ele nu s-auconstruit, a venit apa şi le-a luat, vorba cântecului şi noi vomcotiza pentru viitorii sinistraţi??? De fapt nu te mai mirănimic!

AFACERI DE LA ZERO