Ratele medii ale dobânzilor afişate ieri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut de la 1,76% - 2,26% la 2,5-3% pe an, în condiţiile în care se apropie finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii de către bănci.
Dobânzile sunt sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an. „În vreme ce această evoluţie sugerează că surplusul de lichiditate este mai scăzut decât ne aşteptam, credem în continuare că cele 5,2 miliarde lei în scadenţe de obligaţiuni care vor inunda piaţa mâine (astăzi – n. red.) vor conduce la scăderea ratelor pe termen scurt în noua perioadă de rezervă”, se arată într-o notă a analiştilor de la ING Bank.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut ieri la 2,54 - 3,04% pe an, de la nivelurile de vineri, de 2,03% - 2,53% pe an. Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat uşor la 2,98%, de la 2,96% pe an vineri.
În paralel, cotaţiile monedei naţionale au urcat foarte uşor marţi în a doua parte a şedinţei interbancare, la 4,4670 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse, potrivit dealerilor. La debutul şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,4620 lei, iar pe parcursul sesiunii cursul a urcat treptat, până la 4,4670 lei/euro. Potrivit dealerilor, volumele tranzacţionate au fost reduse. BNR a publicat un curs de referinţă de 4,4660 lei/euro, cu 0,53 bani mai ridicat faţă de vineri.