Bănci și Asigurări

Dobânzile la lei nu mai scad: toţi indicii ROBOR au crescut semnificativ, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni

Dobânzile la lei nu mai scad: toţi indicii ROBOR au...

Autor: Mediafax

22.10.2018, 00:00 368

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut puternic vineri, la 3,28% de la 3,17% joi, nivel la care stagnase trei zile, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. Indicele ROBOR a mai atins un nivel apropiat la 27 august, când a fost 3,27%. În plus, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 3,50%, de la 3,44% joi. Acesta este cel mai ridicat nivel de la începutul lunii august până în prezent. La data de 6 august, ROBOR-ul la 6 luni era de 3,49%.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut vineri la 3,57%, de la 3,51% joi, nivel care nu a mai fost înregistrat din data de 30 iulie.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o periodă de 12 luni, a urcat vineri la 3,62%, de la 3,56% cât a fost joi. Acest indice a mai atins un nivel mai ridicat de atât la data de 3 august, când a fost de 3,63%, urmat de o scădere, la 6 august, la 3,60%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO