Bănci și Asigurări

Dobanzile la titlurile de stat mai scad un pic

29.07.2004, 00:00 24

La licitatia organizata marti Finantele au plasat titluri de stat cu scadenta la un an la o dobanda medie de 16,74% pe an. Emisiunea n valoare de 1.000 de miliarde a fost plasata n totalitate, nivelul dobanzii medii fiind cu 10 puncte de baza mai mic decat cel nregistrat la licitatia precedenta. Aceasta scadere a randamentelor se adauga celei anterioare, care a fost nsa de o intensitate mai redusa, respectiv 4 puncte de baza.
Nivelul maxim al randamentului acceptat de stat a fost de 16,79% pe an, n scadere cu 13 puncte de baza comparativ cu licitatia anterioara.
Performantele peste asteptari nregistrate n economie au determinat nscrierea dobanzilor platite de stat pe un trend descendent. caderea a plecat de la nivelul maxim de 18%, atins n luna mai. Suprasubscrierea masiva a emisiunilor indica nsa mentinerea unui intereas ridicat din partea bancilor pentru a plasa fonduri, chiar sI n aceste conditii de randament.
In ciuda unei suprasubscrieri de peste patru ori a ofertei, Finantele nu au acceptat nici marti majorarea emisiunii. Astfel, bancile au plasat 295 de miliarde de lei n cont propriu si 680 de miliarde de lei n contul clientilor.
Luna iulie a marcat restabilirea principalului indiciu de pret pe termen mediu, marja platita de Finante peste valoare inflatiei la tilturile cu scadenta la cinci ani. Joi, 22 iulie, ministerul a plasst tiluri de stat cu maturitatea la cinci ani n valoare de 35 de miliarde de lei, respectiv 11% din valoarea emisiunii. La nceputul lunii au fost plasate dupa o ntrerupere de zece luni, si obligatiuni de stat la trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO