Bănci și Asigurări

Dobânzile urcă iar la lei şi la euro

Dobânzile urcă iar la lei şi la euro
10.06.2010, 23:09 33

Indicatorii de pe pieţele monetare interbancare - atât pe planlocal, Robor, cât şi în zona euro, Euribor - sunt din nou încreştere după ce coborâseră considerabil în primăvară, ceea ceînseamnă că şi clienţii care au credite al căror cost este legat deaceştia vor avea de suportat rate mai mari.

"În momentul de faţă este un sentiment negativ la nivel globalcare aduce neîncredere în pieţele financiare şi se manifestă princurs, dobânzi şi primele de risc de ţară. Să sperăm că nu vom maiajunge la nivelurile de prime de risc de ţară din perioada LehmanBrothers, pentru că inevitabil se va simţi şi în costul suportat declienţi pentru finanţare", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef alRaiffeisen Bank.

Dobânzile la care băncile îşi împrumută lei între ele pe piaţamonetară interbancară de la Bucureşti au urcat din nou la niveluride 6%-7% pe an, după ce coborâseră susţinut în prima parte aanului, atingând minime de 3%-4% pe an, în aprilie. Aceasta după ceBNR a redus lichidităţile disponibile pe piaţa interbancară, odatăcu reapariţia în mai a presiunilor de depreciere a leului.

În paralel, prima de risc de ţară percepută pentru România(aşa-numitele cotaţii CDS, credit default swap) a urcat la 350/390de puncte de bază, faţă de niveluri de circa 200-250 de puncte înprimăvară. Aceasta înseamnă că un investitor trebuie să plăteacă oprimă de 35.000 de euro pentru a asigura obligaţiuni româneşti deun milion de euro împotriva riscului de neplată.

O tendinţă similară se vede chiar şi în cazul dobânzilor la carebăncile europene îşi împrumută euro între ele, după ce bancherii aureînceput să se suspecteze reciproc în privinţa calităţiibilanţurilor, pe fondul discuţiilor privind capacitatea unor statedin Uniunea Europeană de a-şi respecta angajamentele de plată.Băncile sunt printre cei mai mari deţinători de titluri de stat,iar intrarea în incapacitate de plată a unui emitent le-ar afectadramatic valoarea plasamentelor făcute.

Rata lunară la un credit de 20.000 de lei sare cu5%

Indicatorul Robor pentru maturitatea de trei luni - carereflectă dobânzile percepute de bănci pentru leii împrumutaţi petrei luni şi este folosit ca index principal în stabilireacosturilor pentru clientelă - a urcat în prezent la 6,8% pe an,după ce în aprilie atinsese un minim al anului de 4,7% pe an. Înianuarie, indicatorul era la 10,4% pe an. În acest timp,dobânda-cheie a BNR - la care băncile pot obţine împrumuturi derefinanţare- a coborât de la 8% pe an la 6,25% pe an. Pentruclienţii care au costul creditelor calculat în funcţie de indiciide piaţă - cum este Robor trei luni- aceasta înseamnă o creştere cucirca două puncte a dobânzii.

Spre exemplu, la un credit de 20.000 de lei, rambursabil încinci ani, cu dobânda calculată în funcţie de Robor plus o marjă decinci puncte procentuale, costul urcă de la 9,7% pe an la 11,8% pean. Astfel, rata lunară urcă de la 422 de lei la 443 de lei, adicăcu 5%.

BNR stabilizează cursul, dar lasă dobânzile săfluctueze

Băncile mari au ajuns să afişeze dobânzi de 6,3% pentruatragerea de depozite pe termene mai lungi de o lună, adică pesterata-cheie a BNR de 6,25% pe an, în timp ce la sumele împrumutatedobânzile sar de 7% pe an. Cu toate acestea, dealerii spun căplasamentele se fac doar pe perioade foarte scurte, majoritateatranzacţiilor fiind cu maturitatea de o zi. Pentru perioadele mailungi de o lună lichiditatea pieţei este aproape de zero. Înprimăvară BNR lăsase lei în exces pe piaţă, forţând coborâreadobânzilor la 2%-4% pe an, pentru a face plasamentele în lei maipuţin atractive, în condiţiile în care atunci cursul se aprecia.Din mai BNR a trebuit însă să contracareze presiunile de creştere acursului, iar pentru asta a creat o secetă de lei pe piaţă.

"Până pe 15 iunie, când va fi votată moţiunea de cenzură,dobânzile vor rămâne volatile şi orice mişcare a cursului va fireflectată în evoluţia ratelor pe piaţa monetară", spun şianaliştii Piraeus Bank.

Ionuţ Dumitru afirmă că este important ca România să pună înpractică măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare pe care şile-a asumat în faţa Fondului Monetar Internaţional. "Mingea este înterenul nostru. Este important să ducem la bun sfârşitangajamentele asumate, altfel pieţele ne vor penaliza. Turbulenţelela nivel local nu ar face decât să scoată în evidenţă România ca uncaz negativ", spune Dumitru.

Mai multe bănci, de la jucători mari precum Banca Transilvania,la RBS şi Carpatica, o bancă de talie mică, au anunţat de laînceputul lunii majorări ale dobânzilor plătite la depoziteleclienţilor, atât la lei, cât şi la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO