După creşterea ROBOR pe piaţa interbancară şi încercarea cursului de a depăşi 4,6 lei/euro. Toate privirile sunt aţintite asupra şedinţei de politică monetară a Băncii Naţionale

3 oct 2017 Autor: Claudia Medrega

♦ BNR poate să dea mai multă lichiditate în lei băncilor prin reducerea RMO (rezervele minime) sau să îngusteze coridorul din jurul dobânzii-cheie, după cum anticipează unii analişti.

Tensiunea românilor a atins în ultimele săptămâni cote alar­mante după ce a început ra­liul dobânzilor pe piaţa interbancară, iar cursul de schimb s-a mutat în apropierea pragului psihologic de 4,6 lei/euro. Şi toate privirile sunt aţintite acum asupra Băncii Naţionale în aşteptarea deciziilor pe care boardul instituţiei urmează să le ia în şedinţa de politică monetară de astăzi.

Dobânda-cheie va fi menţinută astăzi la nivelul de 1,75% de consiliul de administraţie al BNR, în opinia celor mai mulţi analişti financiari. Dar sunt tot mai multe voci care consideră că există posibilitatea să vedem în curând o ajustare a coridorului format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie, nefiind exclusă nici o diminuare a ratei rezervelor minime în lei, aflată la 8% din primăvara anului 2015, pentru a elibera lichiditate în piaţă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2017

 
Cuvinte cheie:
ROBOR
, politica monetara
, banca
, banca nationala
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide