Bănci și Asigurări

Dupa ratingul de tara, Fitch s-a uitat si la banci

04.11.2002, 00:00 21

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit calificativele pe termen lung pentru Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) si UniCredit Romania S.A. (fosta Demirbank), de la "B plus" la "BB-". Aceasta revizuire vine dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Fitch a modificat in sens pozitiv ratingului Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta, de la "B plus" la "BB minus".
In cazul celor trei calificative, perspectiva este stabila. Celelalte ratinguri ale institutiilor romanesti (ratingul "B" pe termen scurt, calificativele de sprijin "4T" pentru BCR, "3T" pentru BRD si UniCredit Romania, si ratingul individual "D" al BCR si UniCredit Romania), nu au fost afectate de modificarea calificativelor pe termen lung.
BCR, al carei actionar majoritar este statul roman, reprezinta, potrivit Fitch, cea mai importanta banca din Romania, detinand 31% din totalul activelor bancare. BRD este a doua mare institutie din sistemul bancar romanesc, cu 16% din totalul activelor, si este controlata de grupul francez Societe Generale, care dispune de ratingul pe termen lung "AA".
UniCredit Romania are o retea formata din 12 sucursale, grupul bancar UniCredito Italiano (UCI) detinand 82,5% din actiunile sale. Ratingul pe termen lung acordat Unicredito Italiano de catre Fitch este "AA-".
Fitch Ratings a imbunatatit, miercurea trecuta, calificativele acordate Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta si moneda nationala, ca urmare a performantelor macroeconomice, a cresterii rezervelor internationale si a politicii fiscale de austeritate.
 Ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost majorat de la "B plus" la "BB minus", iar cel pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala a fost imbunatatit de la "BB minus" la BB". In acelasi timp, Fitch a confirmat calificativul "B" pentru datoriile pe termen scurt in valuta, iar perspectiva pentru ratingurile pe termen lung este stabila.
Tot miercuri, Fitch a imbunatatit de la "B plus" la "BB minus", calificativul acordat Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom pentru datoria negarantata si pentru emisiunea de obligatiuni a acesteia, in valoare de 125 de milioane de euro, lansata anul trecut.
Fitch a reafirmat, cu aceasta ocazie, ratingul "B" pentru datoria pe termen scurt a companiei, mentionand ca toate calificativele sunt insotite de perspectiva stabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24