Bănci și Asigurări

Erste: Amortizarea fondului comercial al BCR nu va influenţa acordul cu SIF-urile

Autor: Anca Dumitrescu

12.10.2011, 00:03 384

Amortizarea parţială a fondului comercial al BCR nu va influenţa tranzacţiile cu SIF-urile pentru preluarea a 24,12% din capital, iar acordurile finale ar putea fi încheiate în câteva săptămâni, a declarat directorul general al grupului austriac, Andreas Treichl.

"Pornim de la ideea că tranzacţiile nu vor fi afectate. Acestea vor avea loc în etape, în funcţie de adunările generale ale SIF-urilor. Trei au avut deja loc, iar ultima este programată pe 3 noiembrie", a spus Treichl.

El a adăugat că speră ca acordurile finale să fie încheiate în câteva săptămâni.

În urma anunţului grupului privind măsurile legate de operaţiunile din România şi Ungaria, acţiunile Erste au scăzut luni la bursa din Viena cu 9,18%, la 18,8 euro pe unitate.

Întrebat dacă acest declin al acţiunilor Erste va influenţa discuţiile cu SIF-urile, în condiţiile în care preţul convenit cu acestea pentru schimbul de titluri inclus în acord este de 25 de euro pe unitate, Treichl a spus că aceste societăţi vor înţelege că mare parte din acest declin are legătură cu operaţiunile din România.

Erste a anunţat la jumă­tatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi un schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzacţiilor de preluare a celor patru pachete de acţiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

SIF Moldova a fost singura societate care nu a semnat acordul.

Pachetul de acţiuni pe care SIF-urile l-ar primi la Erste reprezintă în prezent puţin peste 1% din titlurile băncii austriece. Erste va emite acţiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

Grupul austriac a anunţat luni că va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după taxe) din cauza creşterii economice sub aşteptări în cadrul unui set de măsuri "extraordinare", care vor duce la trecerea Erste pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane de euro.

"Această măsură (amortizarea fondului comercial BCR - n.r.) nu are niciun efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. După preluarea participaţiilor acţionarilor minoritari (SIF-urilor) la BCR, conform anunţului din 14 septembrie, fondul comercial rămas va fi susţinut de către o deţinere semnificativ mai mare la bancă."

Erste Bank va majora totodată, până la finele anului, cu 100 mil. euro capitalul social al BCR prin aport în numerar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO