Bănci și Asigurări

Erste Bank: Incercam sa crestem afacerile BCR Chisinau, chiar daca piata este mica

Erste Bank: Incercam sa crestem afacerile BCR Chisinau, chiar daca piata este mica
29.05.2008, 13:16 31

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sustine ca intentioneaza sa sprijine afacerile BCR Chisinau, filiala din Republica Moldova infiintata de BCR in octombrie 1998, desi banca nu este mentionata de obicei in planurile sale.
"In niciun caz nu intentionam sa o vindem. Vom incerca sa crestem afacerile acolo", afirma Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank.
La sfarsitul anului trecut, BCR Chisinau a raportat un profit net de circa 4,5 milioane de euro, cu 132% mai mare decat in 2006, si active de peste 88 de milioane de euro, in crestere cu 77% fata de anul precedent.
Astfel, banca si-a majorat cota de piata cu un punct procentual, de la 3,58% la 4,57%, desi are doar o filiala si doua agentii, plus doua case de schimb valutar si 6 bancomate. Rentabilitatea capitalului a fost de 33,9%, iar rentabilitatea activelor s-a situat la 5,89%. BCR este unicul actionar al BCR Chisinau.
Deocamdata, banca moldoveneasca pastreaza sigla BCR dinaintea rebranding-ului din toamna trecuta care a marcat apartenenta la grupul austriac Erste Bank. De altfel, banca nici nu figureaza pe harta grupului Erste in Europa Centrala si de Est si nu este pomenita in rapoartele financiare.
"Desi Moldova este o piata de dimensiuni mici, avem totusi o operatiune profitabila acolo si intentionam sa ramanem pe aceasta piata", afirma Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al Erste Bank pentru Romania.
De anul trecut, pe piata din Republica Moldova au intrat si francezii de la Societe Generale, prin preluarea Mobias Banca, miscare prin care poate fi extinsa competitia acerba cu Erste Bank din Cehia, Ungaria si Romania.

Treichl continua sa cumpere actiuni Erste
Andreas Treichl (foto), CEO al Erste Bank, ramane un cumparator constant de actiuni ale bancii pe care o conduce. Pe 27 mai, bancherul si-a adaugat in portofoliu 200 de actiuni achizitionate la un pret preferential de 34,50 euro in cadrul programului prin care Erste isi motiveaza si fidelizeaza angajatii oferindu-le actiuni la preturi cu discount. Pretul la inchiderea bursei de la Viena a fost pe 27 mai de 46,44 euro pe actiune. Peter Bosek, membru al boardului executiv al Erste, a cumparat in aceeasi zi 4.000 de actiuni la 16,50 euro pe actiune in cadrul programului similar dedicat managementului. Conform declaratiilor oficiale, Treichl mai cumparase 4.000 de actiuni pe 1 aprilie, la un pret de 39,72 euro, in prima tranzactie raportata pe anul in curs. In prezent, seful Erste ar detine 171.640 de actiuni. La pretul de marti de
46,44 euro, acestea ar valora 7,97 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO