Bănci și Asigurări

Erste Bank se uita spre piata romaneasca

20.05.2004, 00:00 12



Institutia austriaca Erste Bank exploreaza potentialul Romaniei si Bulgariei, a afirmat directorul sau executiv, Andreas Treichl, care nu a dorit sa comenteze, insa, asupra posibilelor achizitii in aceste piete.



Erste Bank vizeaza sa se repozitioneze in sector ca banca central-europeana cu servicii unificate, care pot fi externalizate la unitatile regionale, unde costurile sunt mai reduse.



Politica reprezinta o consecinta a extinderii Uniunii Europene, la 1 mai, cu zece noi state membre, in mare parte foste comuniste.



Surse bancare romanesti sunt de parere ca Erste Bank asteapta lansarea la privatizare a CEC, avand in vedere similitudinile de principiu dintre cele doua institutii, insa nici preluarea BCR nu ar fi lipsita de interes.



Aproximativ 95% dintre clientii Erste Bank provin din tarile Uniunii extinse si noua milioane din totalul de 11 milioane de clienti rezida in Europa Centrala.



In consecinta, Erste Bank nu mai incearca sa se pozitioneze ca banca austriaca, ci ca institutie regionala.



"Daca este mai bine sa administram un serviciu de la Bratislava ori Budapesta, atunci asa vom face", a spus Treichl. Aceste decizii se vor baza pe analiza unui complex de factori, precum costurile, legislatia si calificarile fortei de munca locale, la care se vor adauga taxele si impozitele.



Tintele de profit fixate de Erste Bank pentru 2004 si 2005, de 500 milioane de euro si, respectiv, 600 milioane de euro, se bazeaza pe aceasta crestere potentiala si "suntem siguri ca aceste predictii sunt realiste", a afirmat directorul bancii.



Institutia are filiale in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Slovenia, tari care fac parte din UE de la 1 mai, dar si in Croatia, care doreste sa inceapa negocieri de aderare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24