Bănci și Asigurări

Erste Group a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 987,6 mil. euro; perspectivă stabilă pentru 2018

Erste Group a încheiat primele nouă luni cu un profit...

Autor: Roxana Rosu

03.11.2017, 09:27 343

Erste Group a înregistrat un profit net de 987,6 milioane de euro pentru primele nouă luni din 2017, faţă de 1,17 miliarde euro în perioada similară a anului trecut când rezultatul a fost influenţat pozitiv de câştigul extraordinar din vânzarea acţiunilor VISA Europe.

”Suntem multumiti de cele mai recente rezultate, obtinute datorită unei cresteri solide a creditării de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de sapte puncte de bază, si unei calităti foarte bune a activelor, cu rată a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008.  Depozitele au continuat să crească sustinut, inregistrand un avans extrem de puternic de 7,5 procente, in ciuda mediului caracterizat de dobanzi reduse si a impactului nefavorabil pe care il are acesta asupra economisirii, astfel că totalul depozitelor clientilor a ajuns la 148,4 miliarde de euro. Acest fapt continuă să fie unul dintre principalii factori de sustinere a excelentei lichidităti si pozitiei de finantare de care dispune Erste Group”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Capitalizarea grupului este solidă, cu o rată a capitalului comun de rang 1 CET1 Basel 3 implementat partial de 12,8% la finalul lunii septembrie.

Venitul net din dobanzi s-a diminuat la 3,22 miliarde euro (-1,2%), în ciuda cresterii creditării, in principal din cauza venitului din dobanzi mai mic obtinut din portofoliul de titluri de stat si a unui efect de „unwinding” mai redus. Venitul net din taxe si comisioane a crescut cu 3,2%, la 1,36 miliarde euro.

In timp ce venitul operational s-a mentinut aproape stabil la 4,93miliarde euro, cheltuielile administrative generale au crescut la 3,01 miliarde euro, conform asteptărilor.

Profitul operational s-a diminuat la 1,92 miliarde euro (-3,7%). Raportul cost/venit a crescut usor la 61% (59,7%).

Rata creditelor neperformante s-a imbunătătit la 4,3% (4,9%). Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a mentinut constantă la 69,5% (69,1%).

Activele totale au crescut la 221,7 mld. euro (+6,5%). Portofoliul net de credite si avansuri către clienti a crescut la 138,0 mld. euro (+5,6%). In privinta pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 19,2 mld. euro, iar depozitele de la clienti au continuat să crească – mai ales in Republica Cehă si Austria – si au ajuns la 148,4 mld. euro  (+7,5%). Rata credite/depozite s-a situat la 93% (94,7%).

”Rezultatele pe care le prezentăm astăzi sunt pe deplin in conformitate cu tintele noastre pentru anul 2017 si demonstrează faptul că avem rezultate stabile chiar si intr-un mediu marcat de persistenta dobanzilor scăzute. Stim insă că, pe termen mediu si lung, nu va fi suficientă doar stabilitatea. Sistemul bancar a cunoscut o transformare incredibilă in ultimii ani. Asteptările clientilor s-au schimbat radical, pentru multi dintre ei telefoanele mobile fiind acum mai importante decat agentiile bancare. Un cadru de reglementare tot mai complex a dus nu doar la cerinte de capital crescute si o nevoie mai mare de investitii in IT, ci si la un volum mai ridicat de muncă administrativă. Pentru a răspunde acestui nou context, putem conta pe pozitia noastră puternică in Europa Centrală si de Est – regiunea cu cea mai dinamică crestere economică din Europa – alături de strategia noastră axată pe digitalizare, pentru a asigura succesul Erste Group pe termen lung. Investitiile in capacitătile de administrare a datelor si in extinderea si continua dezvoltare a popularei noastre platforme digitale George, in paralel cu dezvoltarea de noi produse digitale, vor genera reduceri de costuri in anii următori si ne vor ajuta să valorificăm pe deplin potentialul de castig”, a mai spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Grupul confirmă obiectivul privind rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% in 2017 si vizează atingerea unui indicator ROTE de peste 10% in 2018 (pe baza capitalului tangibil mediu in 2018). Ipotezele de bază pentru 2018 sunt: venituri in stagnare sau in usoară crestere (presupunand o crestere de peste 5% a portofoliului net de credite si majorarea dobanzilor in Republica Cehă si Romania); costurile ajustate la fluctuatia cursului valutar sunt asteptate să stagneze (+1%) datorită unor costuri mai mici cu proiectele si cresterii costurilor de risc, desi acestea se vor mentine la minime istorice.

Riscurile privind perspectivele ţin de impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobanzile negative, riscurile politice precum initiativele de protectie a consumatorilor, riscurile geopolitice si cele economice globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO