Bănci și Asigurări

Eşec pentru PAID: portofoliul de locuinţe asigurate se va înjumătăţi

Eşec pentru PAID: portofoliul de locuinţe asigurate se va înjumătăţi

Proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul dintre cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

01.03.2012, 00:05 970

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) estimează că va gestiona aproximativ 300.000 de poliţe obligatorii pentru locuinţe la mijlocul acestui an, în scădere la jumătate faţă de iunie 2011, din cauza gradului redus de reînnoire a contractelor şi a scăderii vânzărilor de noi poliţe.

Estimarea este inclusă într-o notă la scrisoarea directorului general al PAID Marius Bulugea referitoare la o propunere de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Propunerea de modificare a legii a fost înaintată în 2010 de deputatul PSD Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

În scrisoare, Bulugea spune că rezultatul slab al activităţii de subscriere înregistrat de PAID în 2011 poate fi remediat doar prin modificarea Legii 260/2008.

"La sfârşitul anului 2010, Legea 260/2008 a fost modificată, prin introducerea la articolul 3 a punctului 9, după cum urmează: «nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie»", se spune în scrisoare.

Potrivit lui Bulugea, modificarea a avut ca efect transformarea caracterului social al Legii 260/2008 într-unul pur comercial şi, în scurt timp, asigurătorii s-au folosit de această schimbare pentru a-şi promova produsele proprii, total diferite din punct de vedere tehnic de cerinţele Legii 260/2008.

Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) arată că în primele nouă luni ale anului trecut subscrierile pe clasa VIII (asigurări de incendiu şi calamităţi naturale) au crescut cu 35,2%, la 1.001,8 milioane de lei, iar ponderea în total asigurări generale a urcat cu 6,35 puncte procentuale, la 20,9%.

În perioada analizată, portofoliul PAID a urcat de la 410.000 de poliţe la 1 ianuarie 2011 la un maxim de peste 820.000 de contracte la mijlocul lunii august şi a coborât la 795.000 de poliţe la 30 septembrie. Trei luni mai târziu, PAID avea în gestiune 570.000 de poliţe.

"Precizăm că riscurile de catastrofe naturale nu sunt acoperite de toate produsele facultative existente în acest moment de piaţă, iar acolo unde există companiile prevăd niveluri ridicate de franşize (partea din daună ce va fi suportată de asigurat) şi proporţionalitate, adică plata diminuată cu raportul dintre suma asigurată şi valoarea locuinţei", se mai spune în scrisoare.

Efectul puternic negativ al modificării Legii 260/2008 a fost dublat de declaraţiile autorităţilor locale (primarilor), care au afirmat, ori de câte ori au avut ocazia, că nu vor aplica proprietarilor neasiguraţi sancţiunile prevăzute de legislaţie, susţine Bulugea.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul dintre cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

"Consecinţele acestor factori sunt creşterea extrem de lentă a numărului de locuinţe asigurate (...), până la aproximativ 10% din fondul total locativ al României şi descreşterea rapidă (în intervalul septembrie-decembrie 2011), până la puţin peste 500.000 de poliţe, ceea ce reprezintă 6% din fondul total locativ. Această descreştere a fost cauzată de gradul redus de reînnoire a contractelor care au expirat şi, de asemenea, de scăderea vânzărilor de poliţe noi de asigurare obligatorie pentru locuinţe", se arată în scrisoare.

Potrivit estimărilor companiei, PAID va gestiona doar arpoximativ 300.000 de poliţe (aproape 3,5% din fondul total locativ) în iunie 2012.

"Situaţia actuală demonstrează că modificarea adusă Legii 260/2008 în noiembrie 2010 a anulat obiectivele principale ale acestui act, şi anume protecţia locuinţelor în caz de dezastru natural şi degrevarea bugetului de stat de eventuale cheltuieli suplimentare în caz de catastrofe naturale", se mai spune în scrisoare.

Proiectul de modificare a Legii 260/2008 prevede obligativitatea poliţei gestionate de PAID chiar în condiţiile în care proprietarii ar deţine deja o poliţă facultativă.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are ca principali acţionari societăţile Astra - 15%, Groupama Asigurări - 15%, Platinum - 15% şi Generali România - 11%. De asemenea, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin o participaţie de 5,5% fiecare din capitalul social.

Legislaţia le impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă trei riscuri - cutremur, alunecări de teren şi inundaţie.

Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO