Bănci și Asigurări

Este oficial: Banca Centrală Europeană reafirmă încheierea programului de achiziţie de obligaţiuni până la finalul anului. Ce a decis Mario Draghi asupra dobânzilor

Este oficial: Banca Centrală Europeană reafirmă...

Autor: Alex Ciutacu

26.07.2018, 16:40 923

Banca Centrală Europeană îşi reafirmă determinarea de a încheia programul de achiziţia de obligaţiuni în contextul în care Uniunea Europeană şi Statele Unite au făcut un pas înapoi în conflictul comercial dintre cele două părţi, iar expansiunea economică a zonei euro rămâne una solidă, potrivit Bloomberg.

Instituţia din Frankfurt şi-a reconfirmat decizia de a continua programul prin care cumpără obligaţiuni în valoare totală de 30 de miliarde de euro în fiecare lună. În primă fază, programul va încetini în luna septembrie, iar din octombrie BCE va cumpăra obligaţiuni de doar 15 miliarde de euro pe lună, urmând ca până la finalul acestui an să încheie total programul.

Oficialii structurii au decis să păstreze dobânda de referinţă neschimbată „cel puţin până în vara lui 2019”, şi au reconfirmat susţinerea adiţională care va veni din partea politicilor prin care reinvesteşte capitalul ajuns la maturitate.

În cadrul conferinţei de presă ce se desfăşoară acum în Frankfurt, Mario Draghi, preşedintele BCE, le-a spus reporterilor că zona euro are nevoie încă de „politici monetare semnificative pentru stimularea” economică. Acesta a mai adăugat că „este prea devreme” pentru a analiza impactul acordului încheiat recent între UE şi SUA cu privire la comerţ, însă susţine că acest acord este „un semn bun”.

„Este un semn bun, pentru că în anumite privinţe arată că există bunăvoinţă de a discuta problemele comerciale într-un cadru multilateral din nou”, spune bancherul.

Luna aceasta, Draghi a subliniat riscul din ce în ce mai mare care vine dinspre răspândirea protecţionismului ca fiind pericolul principal pentru expansiunea zonei euro. Această idee a fost propagată şi de liderii economici adunaţi în cadrul întâlnirii G20 din Buenos Aires de săptămâna trecută.

„Riscurile pentru predicţia noastră sunt legate în principal de ameninţarea din ce în ce mai mare pe care o reprezintă protecţionismul. O Uniune Europeană unită şi puternică poate culege beneficiile economice ale contextului actual, în timp ce protejează cetăţenii de efectele globalizării scăpate de sub control”, spunea Mario Draghi în Parlamentul European în data de 9 iulie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO