Bănci și Asigurări

Euro continua sa se aprecieze

20.04.2005, 17:56 16

Leul a inregistrat ieri deprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, pe fondul unor ordine de cumparare de valuta mai mari provenite de la clientii comerciali.

Banca Nationala a calculat un curs de 36.312 lei pentru un euro, cu 139 de lei mai mult decat cotatia precedenta. Aceasta a fost a patra zi consecutiva de apreciere pentru euro.

Dolarul a castigat 83 de lei, cursul urcand pana la 27.953 de lei, in conditiile in care nu a inregistrat evolutii marcabile pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.150/ 36.200 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat rapid pana la o maxima a zilei de 36.300/36.350 de lei pentru un euro, pe fondul unui interes mai mare de cumparare de valuta. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare euro a slabit usor, piata inchizandu-se in cotatii de 36.280/36.330 de lei pentru un euro.

"Piata a fost destul de linistita ieri, volumele tranzactionate inscriindu-se in media unei zile normale. Este de asteptat ca tendinta de apreciere a euro sa continue, dat fiind interesul de cumparare manifestat ieri de clientii comerciali", a apreciat un dealer.

Volumul operatiunilor interbancare a scazut constant in ultimele zile, ajungand la 120 de milioane de euro in sedinta de luni. Piata a inregistrat un deficit de sase milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 89 de milioane de euro. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 209 milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul lui iunie au fost tranzactionate in cotatii de 36.040-36.060 de lei/euro, in crestere usoara fata de ziua precedenta.

Pe pietele internationale cursul a oscilat intr-o banda ingusta, intre 1,3036 dolari/euro (maxima zilei) si 1,2990 dolari/euro. Analistii considera ca deprecierea sensibila a dolarului a fost alimentata de ordine automate de vanzare, in conditiile in care cursul a inceput sa urce dupa publicarea unor date dezamagitoare privind perspectiva de crestere a economiei americane.

Banca Nationala nu a mai intervenit ieri pe piata monetara pentru sterilizarea excesului de moneda, dupa ce la licitatia de luni a atras 27.800 mld. lei (echivalentul a 768 mil. euro), la o dobanda medie de 7,99% la pe an. In acest context, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 3% si 6% pe an. Cererea de lichiditate este scazuta, datorita apropierii sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24