Bănci și Asigurări

Euro stă la 4,52 lei, costul leilor a ajuns sub 2%

Euro stă la 4,52 lei, costul leilor a ajuns sub 2%

Autor: Monica Juganaru

15.01.2014, 19:41 366

Cotaţiile leului s-au întors aproape de 4,52 lei/euro spre finalul şedinţei valutare de ieri, deşi la jumătatea zilei rata de schimb a urcat peste 4,5250 lei/euro, pe tot parcursul zilei înregistrându-se volume reduse de transfer. La deschidere, euro a fost cotat la 4,5265 lei.

„Banca centrală a adăugat puţin mai multe detalii referitoare la perspectiva asupra leului. După ce guvernatorul BNR a menţionat că o marjă de 5% este normală pentru leu, viceguvernatorul a spus ieri că deciziile recente de politică monetară au fost favorizate de faptul că leul se afla la niveluri ce pot fi etichetate drept de echilibru“, potrivit analiştilor ING Bank.

BNR a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,5261 lei/ euro, apropiat de cel de marţi. Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul, paritatea urcând cu peste un ban, la 3,3225 lei/dolar.

Leul se depreciase la sfârşitul săptămânii trecute după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a declarat că moneda naţională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii la lei, dar "se teme" că acest lucru nu se va întâmpla.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas la 0,55% - 1,05% pe an. Acestea sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an. Dobânda Robor pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei, este de 1,98% pe an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO