Bănci și Asigurări

Eurom Bank, pe profit, dar cu un ritm de crestere mai redus

08.11.2004, 00:00 9

Eurom Bank, una din cele patru banci ale caror actiuni sunt listate pe piata de capital , a obtinut la noua luni un profit net de 54,4 miliarde de lei (1,3 milioane euro), in aceeasi perioada a anului trecut, banca inregistrand o pierdere de 8,2 miliarde de lei (aproximativ 223.000 euro). Raportarea de profit s-a datorat, potrivit reprezentantilor Eurom, cresterii activitatii bancii.
Atat veniturile nete din dobanzi, cat si ele din comisione au inregistrat cresteri, aceste venituri dublandu-se comparativ cu anul trecut. Veniturile nete din dobanzi au atins 140,6 miliarde de lei (3,4 milioane euro), in timp ce veniturile nete din comisioane au fost de 126,2 miliarde de lei(3 milioane de euro).
 Ritmul de crestere a profitului a fost insa mai redus comparativ cu situatia din primul semestru, cand banca a obtinut un profit net de 40,6 miliarde de lei (aproximativ 1 milion de euro), acest lucru datorandu-se, potrivit lui Alexander Regenbogen, directorul general adjunct a Eurom Bank, noilor reglementari ale BNR privind creditele de consum, privind riscul de credit si mai ales  reglementarile privind cresterea rezervei minime obligatorii  de la 25% la 30% pentru resursele atrase in valuta.
" Acesti factori au avut ca  rezultat incetinirea ritmului de creditare al  bancii", a spus Regenbogen
Din cauza scaderii ritmului de crestere a profitului, Eurom, probabil, nu va reusi sa-si atinga obiectivul de cistig pentru acest an de 110 miliarde de lei, dar nivelurile bugetate pentru activul financiar vor fi atinse in proportie de 97-99%, a mentionat Regenbogen.
Valoarea totala a activelor Eurom a ajuns la 3.736,9 miliarde de lei (91,7 milioane de euro), in crestere in lei cu 76,8% fata de situatia de la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut. Eurom Bank detine o cota de piata de 0,45% din punct de vedere al volumului activelor. "Pe termen mediu vrem sa ajungem la o cota de piata de 1 - 1,5%" a precizat Regenbogen.
. Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii ale bancii (ROE) la sfarsitul lunii septembrie a fost de 14,54%, in timp ce rentabilitatea anualizata a  activelor nete (ROA) a fost de 1,95%. 
Cresterea profitului a fost incetinita si de investitiile mari derulate de banca, care s-au ridicat, potrivit directorului , la cel putin 1,5 milioane de euro.
Pana la sfarsitul acestui an, banca va lansa serviciile de carduri, Internet Banking si instrumentele financiare derivate. Anul viitor, Eurom intentioneaza sa intre pe alte doua segmente de piata, creditele ipotecare si piata de capital.
Eurom are o retea de 30 de sucursale, intr-o perioada de un an banca vrand sa ajunga la 40 de sucursale. Recent, Eurom a mai deschis o unitate in Bucuresti, sucursala Unirii, la inceputul anului viitor, urmand sa fie deschise doi noi sucursale, in Arad si in Craiova.
Eurom este o banca comerciala cu capital integral privat, actionarul majoritar fiind grupul  Kolal, detinut de investitori israelieni. Kolal controleaza 89,5% din actiunile bancii.
Actiunile Eurom au fost listate in acest an pe RASDAQ, potrivit directorului Eurom, cotatia actuala a acestor titluri reflectand potentialul de dezvoltare pe viitor al bancii.
Ultima tranzactie cu actiunile Eurom s-a derulat la pretul de 5.300 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii, la acest pret, este de 53,3 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24