Bănci și Asigurări

Eurom Bank si-a intins umbrela si peste leasing si asigurari

06.01.2003, 00:00 9

Eurom Bank intentioneaza anul acesta sa-si dubleze cota de piata din punct de vedere al activelor bancare, sa isi creasca ponderea in segmentul de retail si al firmelor mici si mijlocii si sa inceapa sa ofere produse si servicii complexe prin promovarea sub acelasi nume a unor produse bancare, de leasing si de asigurari. De altfel, in acest sens banca si-a adjudecat un pachet de aproape 10% din nou infiintata societate de leasing Eurom Leasing 2002 si un pachet de 20% din societatea de asigurari Croma Asigurari.
"Eurom Bank a intrat oficial pe piata leasingului inca de la sfarsitul anului trecut cand a devenit actionar cu un pachet de 9,8% al Eurom Leasing 2002, o societate cu un capital social de 2 miliarde de lei. Cat despre asigurari, dupa ratarea preluarii Ardaf ne-am orientat spre o alta societate - mai mica - unde am cumparat un pachet de 20% din actiuni, de fapt maximul permis de lege", a declarat pentru Ziarul Financiar Alexander Regebongen , directorul general adjunct al bancii.
Eurom Bank a incheiat anul trecut, cel putin dupa cum arata cifrele initiale, cu un profit net in jur de 85 miliarde de lei (in jur de 2,5 milioane de dolari), iar activele bancare au ajuns la 1.300 miliarde de lei. La sfarsitul lunii noiembrie indicatorul de solvabilitate era, potrivit oficialului bancii, de 62%, iar cel de lichiditate de 159%.
"Pentru anul acesta mergem pe o crestere a activelor pana la 2.500-3.000 miliarde de lei, pe o crestere a retelei de sucursale pana la 30 de locatii, pe lansarea de carduri si pe finalizarea implementarii unui nou sistem informatic.", mai spune Regebongen.
El spune ca se va continua dezvoltarea parteneriatului inceput anul trecut cu Blocul National Sindical (BNS) prin acordarea unor credite preferentiale membrilor acestui sindicat. De fapt, potrivit acordului incheiat, membrii BNS vor avea acces la unele microcredite in limita a 5 salarii nete si cu dobanzi preferentiale. Atragerea BNS in actionaritul bancii (BNS detine un pachet de aproape 5% din Eurom Bank ) a fost de fapt una dintre cele mai bune miscari facute  de actionarii bancii - grupul israelian Kolal - care a vazut in cei peste 500.000 de membrii al BNS o plaja destul de mare pentru cresterea pe piata romaneasca.
Despre posibile noi majorari ale capitalului social in cursul acestui an oficialul bancii lasa loc, fara a mentiona o data sau o cifra. Oricum, in septembrie anul trecut, Adunarea Generala a Actionarilor Eurom Bank a aprobat majorarea capitalul social de la 348 mld. lei la 386 mld. lei prin incorporarea rezervelor si din diferente de curs valutar, actiunile fiind distribuite gratuit tuturor actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO