Bănci și Asigurări

Experimentul BCR pentru economisire pe termen lung: dobândă de 14% pe doi ani la lei

Experimentul BCR pentru economisire pe termen lung: dobândă de 14% pe doi ani la lei

Doar 5% din resursele atrase de BCR de la clienţi sunt depozite cu scadenţa mai mare de un an

Autor: Ciprian Botea

05.10.2011, 00:07 1583

BCR încearcă să convingă clienţii să-şi blocheze economiile în bancă pe o perioadă de doi ani în schimbul unei dobânzi de 14% (7% pe an) la lei, în loc să reînnoiască din trei în trei luni depozite pentru care bonifică în prezent dobânzi standard de până la 5,5% pe an, într-o perioadă în care pieţele financiare sunt marcate de incertitudini majore.

"Clienţii evită în general maturităţile lungi la depozite pentru că nu sunt siguri dacă vor avea sau nu nevoie de bani înainte de scadenţă. Clienţii aleg termene mai scurte şi îşi prelungesc automat depozitele, ajungând să le deţină în realitate pentru mult mai mult timp. De exemplu, un depozit la termen de până în trei luni are o durată medie de 15 luni", afirmă Cătălina Zincenco, şef departament direcţia de management al produselor de retail din BCR.

BCR, cea mai mare bancă după active, promite clienţilor o dobândă fixă de 14% la scadenţă la depozitele constituite pe 24 de luni, ceea ce echivalează cu o bonificaţie de 7% pe an. Spre comparaţie, banca plăteşte maximum 5,5% pe an la depozitele pe trei luni şi 5,75% pe an la cele cu scadenţa la şase luni.

Banca nu este la prima încercare de acest fel, o campanie similară fiind lansată în primăvara anului trecut. Produsul nu a fost însă foarte popular, astfel că mai puţin de 5% din totalul resurselor atrase sunt depozite de peste un an.

Spre deosebire de campania din 2010, produsul lansat acum permite clienţilor să-şi retragă banii înainte de scadenţă fără să piardă în totalitate dobânda. Astfel, dacă depozitul este lichidat într-un interval de timp mai scurt de şase luni de la constituire, clientul primeşte o dobândă de 3% pe an. Bonificaţia creşte constant pe parcursul derulării contractului, ajungând la 6% pe an în cazul sumelor retrase după 18 luni. Deponenţii nu au însă şi posibilitatea de a depune sume suplimentare pe parcursul derulării contractului.

Un client care depune 10.000 de lei într-un depozit pe 24 de luni cu o dobândă de 7% pe an primeşte la finalul contractului 1.175 de lei net, după ce este reţinut impozitul pe veniturile din dobânzi de 16%. Dacă aceeaşi sumă ar fi depusă pe şase luni, cu o dobândă similară, iar depozitul ar fi prelungit de trei ori, clientul ar avea la final peste 1.200 de lei. Avantajul depozitului cu scadenţa la doi ani este că banca garantează dobânda de 7% pe an, în timp ce în a doua variantă clientul poate primi o dobândă mai mică la reînnoirea unui depozit pe şase luni. Experienţa recentă arată însă că pot reapărea pe piaţă episoa­de de creştere a dobânzilor.

Şi BRD, a doua mare bancă de pe piaţă, are în ofertă un produs de economisire cu scadenţa la trei ani, care permite însă şi depuneri ulterioare constituirii depozitului. Depozitul este disponibil însă doar în euro şi dolari. Perioada de constituire este îm­păr­ţită în şase semestre, iar dobânda creşte treptat. Dobânda acumulată este capitalizată după fiecare dintre cele şase semestre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO