• Leu / EUR4.9479
  • Leu / GBP5.6287
  • Leu / USD4.5594
Bănci și Asigurări

Fed, Banca Centrală Americană, majorează din nou dobânzile la dolar, dar spune că vede semne bune ca inflaţia începe să scadă. Creşterea ratei de referinţă a fost de numai un sfert de punct procentual, iar bursele au început imediat să crească

Fed, Banca Centrală Americană, majorează din nou dobânzile la dolar, dar spune că vede semne bune ca inflaţia începe să scadă. Creşterea ratei de referinţă a fost de numai un sfert de punct procentual, iar bursele au început imediat să crească

Autor: Ştefan Stan

01.02.2023, 22:44 2539

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, dar a avertizat că vor fi necesare "creşteri continue" pentru a ţine inflaţia sub control, scrie FT. 

Trecerea la o majorare de un sfert de punct a marcat o revenire la un ritm mai lent de creştere a ratelor, după ce Fed a majorat rapid costurile de împrumut anul trecut, şi a reflectat faptul că inflaţia pare să fi atins vârful, în timp ce economia începe să încetinească.

Cu toate acestea, Fed susţine că "majorările continue în intervalul ţintă vor fi adecvate" pentru a se asigura că restrânge activitatea suficient de mult pentru a aduce sub control presiunile asupra preţurilor. Acest lucru a indicat că banca centrală este înclinată să majoreze în continuare costurile de împrumut la următoarea şedinţă.

Cea mai recentă majorare a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă aduce dobânda de referinţă la un nivel cuprins între 4,5% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2007. Fed a adăugat că, în timp ce inflaţia s-a "atenuat într-o oarecare măsură", aceasta a rămas în continuare "ridicată".

Într-o conferinţă de presă, preşedintele Fed, Jay Powell, a declarat că, deşi au existat unele semne "încurajatoare" că presiunile asupra preţurilor s-au atenuat, factorii de decizie "vor avea nevoie de mult mai multe dovezi pentru a fi încrezători că inflaţia se află pe o traiectorie descendentă susţinută".

El a evidenţiat în special piaţa puternică a forţei de muncă, despre care a spus că "continuă să fie dezechilibrată", cu o cerere care depăşeşte în mod substanţial oferta de lucrători disponibili.

Powell a semnalat că oficialii Fed au rămas preocupaţi în principal de riscurile de a face prea puţin pentru a domoli inflaţia, mai degrabă decât de a comprima prea mult economia.

"Este foarte dificil de gestionat riscul de a face prea puţin şi de a descoperi peste şase sau 12 luni că am fost de fapt aproape, dar nu am reuşit să facem treaba", a spus el. "Dacă simţim că am mers prea departe ... inflaţia scade mai repede decât ne aşteptăm, atunci avem instrumente care ar funcţiona în acest sens."

El a adăugat: "Ştiţi, treaba nu este pe deplin îndeplinită ... aşa că eu cred că ar fi prematur ... foarte prematur să declarăm victoria".

Majorarea cu un sfert de punct reprezintă o ruptură faţă de creşterile neobişnuit de mari de jumătate şi trei sferturi de punct pe care Fed s-a bazat în 2022 în timp ce se lupta cu inflaţia în creştere. În schimb, se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei să majoreze joi ratele cu 0,5 puncte.

Indicele S&P500 a urcat cu 1,52%, în timp ce Nasdaq a trecut de o creştere de 2,5%, iar Dow a înregistrat un avans de 0,5% după decizia FED. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9481
Azi: 4.5594
Diferență: -0,3192
Ieri: 4.5740
Azi: 5.6287
Diferență: 0,1495
Ieri: 5.6203
Azi: 4.9695
Diferență: -0,2649
Ieri: 4.9827