Bănci și Asigurări

Finantele au mai luat 1 mld. lei de la banci, doar jumatate din cat voiau

Finantele au mai luat 1 mld. lei de la banci, doar jumatate din cat voiau

Noile dobanzi platite de BCR la lei pornesc de la 9% pe an

15.07.2009, 20:13 37

Trezoreria continua sa se imprumute agresiv de la banci, dar incearca in paralel sa tina costurile jos, ceea ce a condus deja la o diminuare a interesului pentru titluri de stat. Totodata, bancile straine incep deja sa isi atinga limitele stabilite pentru expunerea pe statul roman, astfel ca Finantele ar putea sa ramana in perioada urmatoare fara clienti pentru obligatiunile pe care vor sa le vanda.
Ministerul Finantelor a mai imprumutat ieri inca un miliard de lei de la banci pentru o perioada de o luna, aceasta fiind a patra zi la rand in care statul recurge la imprumuturi pe piata monetara, conturand astfel tot mai clar imaginea unei vistierii aproape goale.
Suma atrasa este insa la jumatate din plafonul propus, de 2 miliarde de lei, in conditiile in care Trezoreria a acceptat sa plateasca la aceste certificate un randament maxim de 10,5% pe an, fata de 10,75% pe an la licitatia precedenta.
Dealerii anticipau un interes limitat pentru aceste titluri, mai ales ca certificatele nu pot fi utilizate in operatiunile de refinantare cu BNR, intrucat au scadenta prea scurta. BNR le cere bancilor sa garanteze cu titluri de stat pentru imprumuturile de refinantare, iar una din conditii este ca titlurile sa nu ajunga la maturitate inainte de rambursarea imprumutului.
"Pe de o parte, statul emite cantitati mari de titluri cu maturitati lungi, iar pe de alta parte se chinuie sa acopere sincope de lichiditate prin imprumuturi pe termen scurt de la banci. Majoritatea banilor oferiti de bancile comerciale vin de la banca centrala", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
La sfarsitul saptamanii trecute si vinerea aceasta Trezoreria a atras depozite pe perioade foarte scurte de la bancile comerciale prin negociere directa, iar in paralel a continuat sa vanda titluri de stat.
Emisiunea de certificate de ieri a fost anuntata cu doar cateva zile inainte, nefiind inclusa in planul lunar anuntat initial, care prevedea deja vanzarea de titluri in valoare de 7,5 miliarde de lei.

Plafoane pentru achizitiile de obligatiuni romanesti
In ciuda sumelor mari atrase de Finante de pe piata, dobanzile raman la niveluri relativ scazute, in apropierea ratei de politica monetara a BNR, de 9% pe an. Aceasta in conditiile in care BNR a intervenit frecvent pe piata, oferindu-le bancilor imprumuturi de refinantare. In total, BNR are in stoc credite acordate bancilor in valoare de peste 16 miliarde de lei (aproape 4 miliarde de euro). Imprumuturile au o maturitate de o luna.
Potrivit celor mai recente date ale BNR, bancile aveau la sfarsitul lui mai credite acordate statului de 28 de miliarde de lei (6,7 miliarde de euro).
In conditiile in care deja au plasat sume importante in obligatiunile emise de statul roman, bancile straine se vad nevoite fie sa obtina de la actionarii lor aprobarea pentru a-si majora limitele de expunere pe statul roman ca debitor, fie sa se opreasca din achizitii. Normele de prudentialitate impun bancilor ca expunerea pe un singur debitor sa nu depaseasca un anumit procent fata de activele detinute sau de capitalurile proprii. Spre comparatie, fondurile proprii din sistemul bancar erau in mai de 27 de miliarde de lei (6,5 mld. euro).
"Exista plafoane de expunere ca pe multe alte zone, plafoane avizate si de banca-mama. Noi am obtinut de la SociŽtŽ GŽnŽrale la inceputul anului o suplimentare semnificativa a expunerii maxime pe titluri de stat romanesti si exista flexibilitate in astfel de decizii daca avem nevoie", spune Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru piete financiare al BRD.
Un asemenea scenariu ar impinge Finantele sa recurga la imprumuturi de pe pietele externe, prin emisiuni de eurobonduri. In 2008 statul a atras 750 de milioane de euro prin vanzarea de eurobonduri cu maturitatea de zece ani.
Trezoreria va avea incasari mai mari saptamana viitoare, cand companiile vor face platile de taxe si impozite aferente trimestrului al doilea, desi sumele ar putea sa fie mai mici decat de obicei, pe fondul scaderii puternice a afacerilor din economie.
Totodata, la sfarsitul acestei luni este asteptata si varsarea primei transe din imprumutul de 1,5 miliarde de euro contractat de Finante de la Uniunea Europeana, cu o valoare totala de 5 miliarde de euro.

Banci mari si mici participa la licitatiile Finantelor
Carpatica, o banca de talie medie controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, a intrat recent pe lista intermediarilor de pe piata primara, respectiv a bancilor care participa direct la licitatiile organizate de Ministerul Finantelor. Carpatica avea o cota de piata de doar 0,8% dupa activele detinute la sfarsitul anului trecut. Pe lista celor 13 dealeri de pe piata primara mai apare si MKB Romexterra Bank, un jucator de talie medie, dar si majoritatea bancilor mari, incepand cu cele de top - BCR, BRD, Raiffeisen sau Banca Transilvania.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO