Bănci și Asigurări

Firma de avocatură Filip & Company asistă Victoriabank, care are Banca Transilvania în acţionariat, în achiziţia filialei BCR Chişinău

Alina Stancu Bîrsan, partener Filip & Company

Alina Stancu Bîrsan, partener Filip & Company

Autor: Cristina Bellu

03.04.2023, 11:48 264

Casa de avocatură Filip & Company asistă Banca Comercială Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, controlată de Banca Transilvania, liderul pieţei bancare româneşti, şi BERD , cu privire la încheierea unui acord de vânzare a acţiunilor deţinute de BCR în filiala sa din Republica Moldova, BCR Chişinău.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea mai multor condiţii, inclusiv obţinerea aprobării din partea unor autorităţi de reglementare.

Echipa Filip & Company implicată în această tranzacţie a fost compusă în principal din Cristina Filip (managing partner), Alina Stancu Bîrsan (partener), Rebecca Marina (senior associate) şi Bianca Gheorghe (associate).

“Continuăm să lucrăm în echipă pentru a asigura finalizarea cu succes a tranzacţiei”, spune Alina Stancu Bîrsan, partener Filip & Company.

Filip & Company a acţionat ca şi consultat principal al cumpărătorului şi a colaborat cu firma Vernon din Republica Moldova pentru componentele de lege locală.

Vânzătorul a fost asistat de Schoenherr şi Asociaţii SCA, împreună cu Schoenherr Moldova.

BCR Chişinău are peste 13.000 de clienţi activi, 110 angajaţi şi patru unităţi, două în Chişinău, respectiv câte o unitate în Cahul şi Bălţi.

În 2022, instituţia financiară a obţinut un profit net de 131 mil. lei moldoveneşti (echivalentul a 32,7 mil. lei) ca urmare a creşterii rezultatului operaţional, după ce în 2021 profitul era de doar 0,5 mil. lei.

Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300.000 de clienţi activi şi 70 de sedii în toată ţara.

Victoriabank a fost achiziţionată la începutul anului 2018 de grupul financiar Banca Transilvania, care a ajuns la o participaţie de circa 44,6%.

Alături de Banca Transilvania, din acţionariatul Victoriabank mai face parte şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cele două instituţii financiare deţinând peste 70% din capitalul social al Victoriabank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO