Bănci și Asigurări

FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania. Cum ar suna o altă definiţie a creditului? Creditul înseamnă, dincolo de definiţiile clasice date de bancheri, o promisiune, multă responsabilitate şi nevoia de stabilitate

La discuţia despre credite a show-ului De toţi banii au luat parte, alături de cei doi moderatori – Dana Ciriperu, redactor şef adjunct al Ziarului Financiar şi Silviu Istrate, content creator - , Speak, muzician şi content creator, Laura Giurcanu, content creator, şi Dan Badea, stand-up comedian

La discuţia despre credite a show-ului De toţi banii au luat parte, alături de cei doi moderatori – Dana Ciriperu, redactor şef adjunct al Ziarului Financiar şi Silviu Istrate, content creator - , Speak, muzician şi content creator, Laura Giurcanu, content creator, şi Dan Badea, stand-up comedian

Autor: Alexandra Matei

08.02.2024, 00:06 374

Creditele au fost tema centrală în cel de-al doilea episod al show-ului De toţi banii, parte din proiectul FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, lansat recent de Banca Transilvania cu ambiţia de a transforma FIT în cel mai mare program naţional de educaţie financiară, menit să contribuie la atenuarea deficitului României în raport cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia şi incluziunea financiară ♦ Ce spune DEX-ul la definiţia creditului? „Relaţie (economică) bănească ce se stabileşte între o persoană fizică sau juridică (creditor), care acordă un împrumut de bani şi o altă persoană fizică sau juridică (debitor), care primeşte împrumutul sau cumpără pe datorie“ Ce spune o definiţie „FIT“? „Un credit este o sumă de bani pe care o primeşti de la bancă pentru o nevoie curentă sau pentru o investiţie. Creditul te ajută să îţi «devansezi» consumul sau investiţiile, pe care altfel le-ai putea face abia după o perioadă mai lungă de economisire“.

Banca Transilvania a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare devin teme de discuţie, miza fiind creşterea nivelului de educaţie financiară a copiilor şi tinerilor.

Întrebările despre credite – ce este un credit, cum funcţionează, de unde vin banii de la bancă şi ce condiţii trebuie să îndeplineşti pentru a obţine un credit – şi-au găsit răspunsul în cea cea de-a doua ediţie a show-ului De toţi banii, parte din proiectul FIT al Băncii Transilvania.

Ideea de credit apare atunci când nevoia actuală nu mai este acoperită de suma de bani disponibilă în prezent. În cadrul discuţiei din timpul celui de-al doilea episod al emisiunii Finanţe pe Înţelesul Tuturor, s-au punctat paşii pe care trebuie să îi parcurgă cineva atunci când are nevoie de un credit şi merge să îl solicite la bancă.

La discuţia despre credite din timpul emisiunii FIT au luat parte, alături de cei doi moderatori – Dana Ciriperu, redactor şef adjunct al Ziarului Financiar, şi Silviu Istrate, content creator - , Speak, muzician şi content creator, Laura Giurcanu, content creator, şi Dan Badea, stand-up comedian.

Ei au împărtăşit experienţele lor legate de credite şi au găsit răspunsuri prietenoase, pe înţelesul lor la întrebările pe care le aveau pe această temă. În viziunea lor, creditul înseamnă promisiune, responsabilitate şi stabilitate.

 

Ce este un CREDIT?

Un credit este o sumă de bani pe care o primeşti de la bancă pentru o nevoie curentă sau pentru o investiţie. Creditul te ajută să îţi „devansezi“ consumul sau investiţiile, pe care altfel le-ai putea face abia după o perioadă mai lungă de economisire.

Creditul, practic, înseamnă respon­sabilitate. Banca îţi acordă temporar dreptul de a te folosi de o sumă de bani, iar dobânda pe care o plăteşti este de fapt preţul sau costul acestor bani.

 

Ce înseamnă DOBÂNDA?

Dobânda este preţul banilor împrumutaţi. Practic, atunci când luăm un credit, dobânda este preţul pe care îl plătim pentru acest împrumut. Atunci când discutăm despre dobândă, ne referim la dobânda fiecărei bănci, care nu variază, dar apare în ecuaţie şi indicele IRCC, adică acel indice de referinţă pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice. Acesta arată care este costul actual al băncilor.

Cu cât durata creditului este mai mare, cu atât suma totală de plată, care include valoarea iniţială a creditului Ă dobânda, este mai mare. Însă un credit eşalonat pe o perioadă mai lungă ne ajută să accesăm o sumă mai mare.

 

La ce să fim ATENŢI atunci când ne luăm un credit?

Orice credit are o dobândă şi, de regulă, dobânda este cu atât mai mare cu cu cât riscul asociat creditului, valoarea lui şi scadenţa este mai mare. Este important să luăm un credit în moneda în care avem veniturile pentru că astfel evităm riscul fluctuaţiilor valutare.

Înainte de a ne angaja la o rată la bancă e recomandat să exersăm o perioadă plata lunară a unei sume de bani, economisind fix suma aferentă unei rate în fiecare lună. Ratele către bancă se plătesc din veniturile pe care le vom realiza în viitor, deci trebuie să învăţăm să realizăm un buget de venituri şi cheltuieli şi să îl urmărim cu atenţie lună de lună

 

 Cum se poate rambursa CREDITUL?

A rambursa un credit înseamnă să dai înapoi băncii suma de bani pe care ai împrumutat-o. Există două forme de rambursare a unui credit: în rate lunare egale şi în rate descrescătoare. Fiecare poate alege forma de rambursare care este mai potrivită nevoilor sale.

 

Card de credit vs. credit de nevoi personale?

Creditul de nevoi personale poate fi folosit atunci când vrei să porneşti un proiect major – renovarea casei, studii, cumpărarea unor bunuri de folosinţă îndelungată sau schimbarea maşinii. Prin acest credit, se acordă o sumă mai mare decât în cazul cadrurilor de credit. Creditul de nevoi personale se acordă rapid, fără prea multe formalităţi, pe baza adeverinţei de venit şi are dobândă fixă şi o scadenţă de maxim cinci ani.

Cardul de credit este un fel de linie de credit cu o anumită limită pentru cumpărăturile curente sau investiţiile relativ mici. Cardul de credit nu are dobândă dacă banii sunt rambursaţi în perioada de graţie. Un card de credit acoperă, mai degrabă, nevoi precum plata unor facturi, plata taxei de grădiniţă sau de şcoală, cumpărarea unor consumabile, oferind resursele financiare până la următorul salariu, când suma utilizată trebuie returnată.

 

 De unde vin banii de la bancă?

Băncile dau credite din economiile oamenilor, pe care le gestionează sub formă de depozite la vedere sau la termen. Când dau credite, băncile sunt obligate să se comporte responsabil cu economiile deponenţilor şi sunt atente la riscurile pe care şi le asumă.

 

 La ce se uită banca atunci când acordă un credit?

Acordarea creditelor de către bancă presupune o analiză atentă a veniturilor celui care solicită creditul. Practic, banca se uită la toate tipurile de venituri pe care le poate dovedi sau declara un om, cum ar fi  salarii, chirii sau dividende.

Totodată, atunci când ceri un credit, banca ia în calcul un istoric al veniturilor pe minim trei luni în urmă, iar debitorul trebuie să aibă documente care să ateste că a obţinut aceste venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO