Bănci și Asigurări

Fitch a confirmat calificativele pe termen lung ale BCR, BRD, UniCredit şi Banca Transilvania

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

29.10.2015, 00:00 471

Perspectivele calificativelor pentru împrumuturi pe termen lung sunt stabile pentru toate cele patru instituţii de credit, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Astfel, Fitch a confirmat calificativele pe termen lung ale BCR şi UniCredit la "BBB", pentru BRD Groupe Societe Generale la "BBB+", iar pentru Banca Transilvania la "BB".

Ratingul de viabilitate al BCR a fost revizuit pozitiv, de la "b+" la ""bb-", în timp ce pentru UniCredit a fost confirmat la "bb-" şi pentru Banca Transilvania la "bb".

Îmbunătăţirea calificativului BCR reflectă progresele băncii în privinţa portofoliului de credite neperformante, creşterea ratei de acoperire cu rezerve IFRS a creditelor cu probleme la plată, precum şi o revenire la profitabilitate operaţională în 2015, după pierderi pe ansamblul anului 2014.

Ratingul de viabilitate este atribuit băncilor pentru a clarifica sursa solidităţii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara băncii, ca şi potenţialul beneficiu adus de măsuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

În cazul BCR, BRD şi UniCredit, ratingurile pentru credite pe termen lung şi cele de suport reflectă probabilitatea ridicată de sprijin din partea băncilor-mamă. BCR este deţinută de Erste Group, din Austria, UniCredit Bank România este parte a grupului italian UniCredit, iar BRD se află sub controlul grupului francez Societe Generale, care deţine o participaţie de 60%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO