Bănci și Asigurări

Francezii de la Groupama au platit 450 mil. euro pentru a ajunge numarul trei pe piata asigurarilor in doar cinci luni

Francezii de la Groupama au platit 450 mil. euro pentru a ajunge numarul trei pe piata asigurarilor in doar cinci luni

Click pentru imaginea marita

07.04.2008, 14:53 30

Marea lovitura a grupului francez Groupama a fost preluarea Asiban, al treilea jucator de pe piata locala, care l-a propulsat pe locul trei in clasamentul asiguratorilor.
In doar cinci luni, Groupama a reusit sa faca ceea ce altor grupuri franceze nu le-a iesit in 18 ani, adica din 1990 pana in prezent, cand au inceput sa se infiinteze firmele private de asigurari. Groupama nu a reusit doar sa intre pe piata, ci a urcat chiar printre liderii acesteia, devenind astfel competitorul direct al grupurilor Vienna Insurance (Austria) si Allianz (Germania) si primul jucator francez din piata locala a asigurarilor.
Pretul platit de francezi pentru aceasta performanta este insa foarte mare: 450 de milioane de euro, suma apropiata de valoarea achizitiilor realizate de Vienna Insurance in Romania. In cazul Vienna Insurance, care are acum sapte companii in portofoliu, achizitiile au fost realizate din 2001 incoace, nu in mai putin de jumatate de an, asa cum s-a intamplat cu Groupama.
Desi putin cunoscut pana acum in Romania, Groupama este un grup financiar important in regiune, cu operatiuni atat in Europa, cat si in Asia. In 2007, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de peste 12,1 miliarde de euro, in crestere cu 6% fata de anul anterior, in timp ce profitul net al francezilor a urcat mult mai repede, cu 32%, pana la 793 de milioane de euro.
Grupul are peste 30.000 de angajati in tari ca Franta, Spania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, Turcia, China sau Vietnam. Francezii au activitati atat in domeniul asigurarilor, cat si in cel bancar sau alte domenii financiare.
Prima mutare a grupului pe piata romaneasca a fost achizitia integrala a BT Asigurari de la Banca Transilvania. Cand un grup de care nu au auzit decat cei care chiar au vrut sa auda plateste 100 de milioane de euro pentru o societate de la sfarsitul top 10, miscarea nu are cum sa nu uimeasca toata piata.
Un pret atat de mare pentru un asigurator de talie medie nu mai daduse niciun investitor strain pana atunci.
Prin aceasta achizitie, Groupama a ajuns sa detina 4% dintr-o piata care a ajuns la 2,15 miliarde de euro anul trecut. Urmatoarea miscare a Groupama a avut loc la nivel regional, cand a cumparat OTP Garancia, divizia de asigurari a grupului maghiar OTP.
Pe piata locala, aceasta divizie este prezenta prin OTP Garancia, o companie de mici dimensiuni, valoarea acesteia fiind de cateva milioane de euro.
Cateva luni mai tarziu, adica saptamana trecuta, francezii au anuntat cea mai importanta achizitie a lor de pe piata romaneasca: Asiban. Cu 350 de milioane de euro, pretul pe care il vor plati pentru asigurator, potrivit unor surse din piata, Groupama a tras lozul castigator. Poate nu atat din punctul de vedere al profitului, castigurile Asiban fiind destul de reduse in ultimii ani, la fel ca acelea ale intregii piete, insa sigur francezii au pus mana pe un business foarte mare.
Asiban este al treilea asigurator de pe piata, care a starnit interesul multor grupuri financiare importante, ca AXA (Franta), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda) sau Generali (Italia), care au depus oferte angajante pentru preluarea companiei. Castigator a fost insa Groupama, despre care se stia de la bun inceput ca va licita foarte agresiv pentru a urca rapid pe piata cu cel mai mare potential de crestere din regiune. Preluarea Asiban le-a adus francezilor inca 8,6% din piata asigurarilor, cota detinuta de acestia urcand astfel la aproape 13%. Numele necunoscut a ajuns astfel sa se lupte pentru clienti cu Allianz, care detine liderul pietei, Allianz-Tiriac, si cu Vienna Insurance, care controleaza sapte asiguratori.
In mai putin de o jumatate de an, francezii au ajuns sa se numere printre cei care fac jocurile pe piata romaneasca a asigurarilor. Si ar putea sa nu fie singurii francezi. De mai multi ani si grupul AXA incearca sa intre pe piata, iar acum ca a pierdut licitatia pentru Asiban, grupul s-ar putea orienta spre Unita, asigurator scos recent la vanzare de catre Vienna Insurance Group. Desi Unita nu este o societate foarte mare, face parte din top 10 si ar putea fi un bun inceput pentru un investitor strain care vrea sa intre pe piata locala. Unita ar putea atrage interesul mai multor investitori din regiune, avand in vedere ca in ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restructurare care a vizat curatarea portofoliului si trecerea pe profit.
Preluarea de catre Groupama a transformat Asiban in cea mai scumpa companie de asigurari de pe piata locala, pretul pentru un euro cifra de afaceri platit de francezi fiind de 1,9 euro.
Valoarea asiguratorului se apropie astfel de dublul primelor brute subscrise, care s-au ridicat la 186 de milioane de euro in 2007.
Pentru a face o comparatie, la achizitia BT Asigurari pretul pentru un euro cifra de afaceri a fost de circa 1,2 euro. O alta tranzactie care a fost incheiata recent este preluarea Ardaf de catre joint-venture-ul Generali PPF, care a platit peste 1,4 euro pentru un euro cifra de afaceri. In cazul preluarii Asirom sau Omniasig in anii trecuti, cumparatorul, grupul austriac Vienna Insurance, a platit circa 0,7-0,8 euro pentru un euro cifra de afaceri.


Cea mai mare achizitie a Groupama

Cea mai importanta achizitie a grupului francez este Asiban, al treilea jucator de pe piata locala a asigurarilor, pentru care s-au mai luptat grupuri ca AXA (Franta), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda) si Generali (Italia).

Asiban este al treilea jucator de pe piata asigurarilor, cu afaceri de aproape 186 de milioane de euro anul trecut.

Cea mai mare pondere in portofoliul Asiban o detin asigurarile auto - 57%, din care aproape 44% sunt asigurari Casco si 13% polite RCA.

Achizitia Asiban duce cota de piata a Groupama la aproape 13%, francezii intrand in competitie directa cu Vienna Insurance Group, care are o cota de 37%, si Allianz, a carui cota se ridica la 17,3%.

Groupama se afla acum in negocieri exclusive cu cele patru banci actionare ale Asiban, BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, tranzactia urmand sa fie incheiata in scurt timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO