Bănci și Asigurări

Franta ne-a depasit la accidente cu masini neasigurate

15.06.2006, 00:00 17

Ponderea accidentelor cauzate de masini neasigurate in totalul accidentelor care au avut loc anul trecut in Romania este egala cu cea din unele tari ale Uniunii Europene, cum ar fi Belgia, Austria sau Luxemburg, arata datele Comitetului European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

In prezent, exista o disputa cu privire la modalitatea de calcul al numarului masinilor neasigurate. In 2005, masinile neasigurate prin polite RCA au cauzat 1% din totalul accidentelor rutiere care au avut loc in Romania, in conditiile in care circa 25% din masinile inmatriculate nu au asigurare. Datele Ministerului Administratiei si Internelor arata ca, din 250.000 de accidente rutiere care au avut loc in cursul anului trecut, doar in 2.812 cazuri au fost implicate masini neasigurate.

Tara care ne depaseste din punctul de vedere al acestui indicator este Franta, unde masinile neasigurate au cauzat circa 3% din accidentele rutiere. In Franta exista circa 1,4 milioane de masini neasigurate, numarul autovehiculelor inmatriculate fiind de 46 de milioane.

Alte metode utilizate de tarile europene pentru estimarea numarului masinilor neasigurate sunt comparatia dintre costurile accidentelor suportate de fondurile de garantare (care despagubesc victimele accidentelor cauzate de masini neasigurate) si cele ale intregii piete de asigurari auto (Belgia si Italia), informatiile trimise de asiguratori catre autoritatile de informare (Danemarca) sau comparatia intre numarul politelor RCA existente si numarul masinilor inmatriculate (Bulgaria sau Cipru).

Datele Comitetului European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale arata ca in Romania un sfert din masinile inmatriculate nu sunt asigurate. Numarul masinilor fara RCA este de circa 1,15 milioane, dintr-un total de 4,6 milioane de autovehicule inmatriculate. In acelasi timp, circa 600.000 de masini nu mai circula, dar sunt inca inmatriculate, arata datele respective.

In Bulgaria, ponderea autovehiculelor neasigurate in totalul parcului auto este de circa 30%, valoare apropiata de cea din Romania. Numarul masinilor inmatriculate este de 3 milioane, din acestea circa 900.000 de masini fiind neasigurate, iar 550.000 avand interdictie de a circula.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24