Bănci și Asigurări

Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street, crede că BNR va fi nevoită să urce dobânda la 6,5%, de la 3,75% acum

Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de pe...

Autor: Roxana Rosu

11.05.2022, 12:31 2708

Economiştii de la Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de pe Wall Street, cred că BNR va creşte dobânda de referinţă la 6,5%, într-un raport publicat săptămâna trecută, văzut de ZF.

În raportul anterior, analiştii estimau o dobândă de 5,5%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a  decis pe 10 mai majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3%.

Tendinţa de creştere a dobânzilor de referinţă este vizibilă în toată regiunea, pe fondul creşterii inflaţiei şi al tensiunilor generate de războiul din Ucraina.

Recent, Banca Naţională a Cehiei a majorat dobânda de politică monetară cu 75 de puncte, la 5,75%, creştere peste estimările analiştilor, iar Banca Naţională a Poloniei a anunţat majorarea cu 75 de puncte, la 5,25%.

În acest context, Goldman Sachs a majorat prognoza privind dobânzile din zonă, de la 6% la 7,5% în cazul Ungariei, de la 5,75% la 7% pentru Polonia şi de la 5,75% la 6,5% pentru Cehia.

”Confruntate cu creşterea inflaţiei şi rate de schimb slabe, băncile centrale din Europa Centrală şi de Est nu au altă soluţie decât să păstreze o abordare pro-activă în întărirea politicii monetare”, spune analiştii Goldman Sachs.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO