Bănci și Asigurări

Grecia ar putea ajunge la o înţelegere cu creditorii internaţionali săptămâna aceasta. BCE a suplimentat pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână fondurile de urgenţă

Grecia ar putea ajunge la o înţelegere cu creditorii...

Autor: Ştefan Stan

22.06.2015, 17:19 1836

Grecia a propus un nou pachet de măsuri care ar putea forma baza unei înţelegeri între guverul de la Atena şi creditorii europeni, spune ministrul de finanţe olandez, Jeroen Dijsselbloem, citat de Bloomberg.

”Deşi reformele au venit prea târziu pentru a fi primite cu aplauze, sunt un pas important spre rezolvarea problemelor”, a declarat Dijsselbloem. ”Este o oportunitate să ajungem la o înţelegere săptămâna aceasta, şi pentru aceasta luptăm. Pachetul de măsuri propuse de guvernul elen este foarte cuprinzător”, a adăugat el.

 Reformele propuse de greci au fost communicate creditorilor luni dimineaţa. Miniştri de finanţe din zona euro deja au cerut celor trei instituţii de creditare – BCE, FMI şi Comisia Europeană – să începe să lucreze cât mai rapid cu guvernul Greciei pentru a aplica propunerile.

Guvernul de la Atena a spus că printre propunerile trimise se numără şi paşi spre eliminarea pensionării anticipate, precum şi creşterea fiscalităţii şi introducerea unei noi taxe pentru companiile cu venituri nete anuale de peste 500.000 de euro.

Banca Centrală Europeană a crescut fondurile de urgenţă alocate Greciei pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână, conform unor surse apropiate instituţiei. BCE ar fi crescut pragul pentru fondurile de urgenţă într-o conferinţă telefonică de luni, potrivit aceloraşi surse.

Decizia BCE de a suplimenta fondurile de urgenţă alocate Greciei atât de rapid este un semnal că situaţia este una foarte dificilă. Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni în cursul zilei de luni la Bruxelles, şedinţă care va fi urmată de un simmit al liderilor europeni, în condiţiile în care îngrijorările că programul de bailout al Greciei va eşua cresc, şi pentru a evita un default. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO