Bănci și Asigurări

Greselile brokerilor, asigurate pentru minimum 200.000 dolari

02.09.2003, 00:00 14



Companiile de brokeraj in asigurari vor trebui sa- si cumpere asigurare de raspundere profesionala cu o limita minima de acoperire de 200.000 de euro sau pentru suma agregata anuala de 500.000 de euro, a decis Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printr-un ordin care modifica Normele privind autorizarea brokerilor.



Limita minima anterioara era de 100.000 de euro si nu exista posibilitatea cumpararii unei polite agregate anuale. In Uniunea Europeana, limita minima practicata este de 1.000.000 de euro.



Asigurarea de raspundere a brokerilor acopera situatii in care brokerii asunt vinovati de producerea unor daune asiguratilor sau, de ce nu, provocate companiilor de asigurare.



Spre exemplu, un broker devine responsabil de plata daunei daca nu-si informeaza clientul la timp ca a trebuit sa-si reinnoiasca polita, iar acestuia i se intampla evenimentul pe care il credea asigurat. De asemenea, pot aparea erori de documentatie sau de evaluare a riscului care sunt acoperite prin aceasta polita. Asigurarea este obligatorie pentru ca asiguratii sa nu aiba probleme cu recuperarea banilor de la brokeri in cazul in care se constata ca aceastia sunt vinovati de prejudiciu.



Ordinul mai prevede si faptul ca brokerii de asigurare nu mai pot avea si alt obiect de activitate.



"Modificarea legislatiei privind brokerii se impunea, pentru corelarea cu modificarile survenite la Legea 32/2000", a explicat Mirela Antohi, responsabil cu relatiile cu presa al Comisiei de Supraveghere.



La 100.000 $ suma asigurata, polita costa intre 300 si 1500 $ pe an (cotatia de prima la aceasta asigurare este intre 0,3 si 1,5%).



"Pentru 200.000 $ prima nu se dubleaza, ci ajunge in jur de 400 $ pe an", a explicat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere in Asigurari din Romania (UNSICAR). Andriescu spune ca aceasta majorare este benefica pentru piata, avand in vedere integrarea in Uniunea Europeana.



Din UNSICAR fac parte 17 companii de brokeraj in asigurari, care acopera 60% din piata. Pe piata exista circa 200 de brokeri autorizati. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24