Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu promite: BNR îşi va îndeplini în 2018 ţintele: inflaţia şi stabilitatea financiară

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu promite: BNR îşi va...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

10.12.2018, 12:15 505

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, luni, că instituţia îşi va îndeplini în acest an cele două obiective.

„La o citire mai atentă a acestui raport (...), Banca Naţională îşi îndeplineşte, anul acesta cele două mandate”, a afirmat, luni, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, la prezentarea „Raportului asupra stabilităţii financiare”, decembrie 2018, Anul III (XIV), nr. 6 (16). Cele două mandate ale Băncii centrale sunt: stabilitatea preţurilor şi stabilitate financiară.

În ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor, pentru care BNR are o ţintă de inflaţie de plus/minus 2,5%, Guvernatorul a spus că Banca centrală „va avea o problemă”, cu toate că rata anuală a inflaţiei va intra în ţinta BNR, încă din noiembrie.

„Sunt sigur. Indicele scade, preţurile cresc. Va fi mare tărăboi. De ce scade indicele, când preţurile crescc? Cresc mai puţin decât anul trecut. Stabilitatea preţurilor este pe punctul să fie atinsă la sfârşitul acerstui an. La fel stabilitatea financiară”, a explicat Isărescu.

De asemenea, Guvernatorul a susţinut că Banca centrală îşi va îndeplini ţinta privind stabilitatea, chiar dacă acest indicator este mai greu de explicat, în ciuda faptului că sunt riscuri care ameninţă economia României.

„Faptul că avem vulnerabilităţi şi riscuri nu înseamnă că nu ne-am îndeplinit mandatul. Mandatul de stabilitate financiară nu are un indicator precum preţurile, dar putem vorbi de stabilitatea atâta timp cât riscurile nu s-au materializat”, a subliniat Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO