Bănci și Asigurări

Guvernatorul Isărescu: ROBOR este un produs al pieţei şi a ajuns problema BNR

Guvernatorul Isărescu: ROBOR este un produs al pieţei...

Autor: Alina Botezatu

31.10.2018, 13:02 1062

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat, miercuri, de ce indicii ROBOR nu sunt stabiliţi de instituţie, deşi aceasta îi publică, în fiecare zi lucrătoare, la ora 11:00.

„Mă voi opri pe chestiunile de colaborare între Banca Naţională şi industrie. Colaborarea aş discuta-o - colaborarea dintre noi este legată chiar de compliance (n.red. – respectarea legislaţiei) - pe această nouă vedetă care domină de un an de zile, se împlineşte cam un an, de când domină o parte din dezbaterea publică. În orice caz, media văd că este fascinată de ROBOR. Atunci când a apărut, am răsuflat uşurat: «În sfârşit, scăpăm de obsesia cursului». După un an, văd că de la curs s-a ajuns la ROBOR. De dimineaţă până seara, creşte – scade ROBOR-ul”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul celei de-a patra ediţii a „Banking Compliance Summit 2018”, organizată de Institutul Bancar Român (IBR).

Una dintre problemele legate de ROBOR şi menţionată de oficialul Băncii centrale este că acest indice este un produs al pieţei, dar este perceput altfel. „În primul rând, este un produs al pieţei şi a ajuns problema noastră, a BNR. Nu este prima dată”, a subliniat Isărescu.

În acest context, Guvernatorul BNR a dat drept exemplu o situaţie din anul 1971, când s-a depreciat dolarul, ceea ce a stârnit nemulţumirea celorlalte ţări, mai ales a Franţei. John Bowden Connally, care a fost ministru de Finanţe al Statelor Unite ale Americii, în anii 70, sau secretarul Trezoreriei, a spus, în acest caz, că nu s-a devalorizat dolarul, ci toate celelalte ţări trebuie să îşi revalorizeze monedele.

„Nu, nu este acelaşi lucru, spunea Connally: «Cum să fie acelaşi lucru? Francul trebuie să se valorizeze mai mult, marca mai puţin». Au început discuţiile: «Nu este dolarul moneda dumneavoastră? A americanilor?». «Da, este moneda noastră şi problema voastră»”, a detaliat Isărescu discuţiile dintre ţările afectate şi reprezentanţii SUA.

Problema celorlalte ţări era că foloseau dolarul în diferite relaţii comerciale şi înregistrau pierderi din cauza fluctuaţiilor de curs de valutar.

„Ce faceţi dumneavoastră cu noi? Spuneţi că ROBOR-ul - care este produsul dumneavoastră, îl luaţi şi plimbaţi toate creditele, în sus şi în jos, în funcţie de ROBOR - a ajuns «moneda» noastră. Noi ce facem? Îl calculăm, ca să vedem cât reprezintă, că are o bază. Dovada perimtorie că este bine calculat: îl calculăm noi, dar cu datele dumneavoastră. La fel facem şi cu cursul”, a mai spus Isărescu.

Cursul pieţei valutare de la Bucureşti, care este calculat de Banca Naţională, „a rămas cursul Băncii Naţionale”, a menţionat Guvernatorului BNR.

„Şi mai auzi: «Banca Naţională a cotat». Am 20 de ani, de când tot spun că noi nu cotăm nicio monedă, noi, cel mult, intervenim. Dumneavoastră cotaţi, faceţi tranzacţii. (...) Îl calculăm şi îl monitorizăm, dar este al pieţei. Mai intervenim, când apar confuzii şi încercăm să îl explicăm”, a completat Isărescu.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Cel mai urmărit indice ROBOR, cel la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 3,31% de la 3,32% marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO