Bănci și Asigurări

Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează: Creşterea deficitului de cont curent, care se apropie de 5%, ne poate crea probleme, iar corecţia nu se face pocnind din degete

Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează: Creşterea...

Autor: Dorin Oancea

10.07.2019, 13:04 166

Creşterea deficitului de cont curent, care se apropie de 5%, ne poate crea probleme, iar corecţia nu se face pocnind din degete, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a făcut o analiză a situaţiei economiei României, cu ocazia lansării Raportului anual al băncii.

„Agenţiile de rating nu se uită doar la adâncimea deficitului de cont curent ci şi dacă autorităţile conştientizează gravitatea acestui fapt”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul spune că asistăm la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbţiei interne dincolo de potenţialul economiei. Cererea excedentară de consum a continuat să erodeze contul curent. România are o creştere economică robustă, în atenuare faţă de maximul postcriză înregistrat în anul 2017, bazată în continuare pe consum.

„Nu putem spune că exporturile au performat slab, problema este la importuri”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat faptul că ponderea datoriei publice nu a crescut în PIB, rămânând la 35%, asta şi în urma creşterii PIB, dar că problema este ce facem cu banii împrumutaţi. Isărescu a evidenţiat tendinţa ultimei perioade, de scădere a formării brute de capital şi de creştere abruptă a salariilor.

Guvernatorul a evidenţia şi riscurile legate de cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar -bancar, după apariţia neaşteptată a OUG 114 ale cărei prevederi iniţiale afectau stabilitatea financiară şi limitau eficienţa politicii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO