Bănci și Asigurări

Guvernele Ciucă şi Ciolacu au adăugat aproape 100 mld. lei la datoria publică în primele trei trimestre din 2023. Datoria guvernamentală a ajuns la 760 mld. lei şi a trecut de 50% din PIB

Guvernele Ciucă şi Ciolacu au adăugat aproape 100 mld....

Autor: Răzvan Botea

29.11.2023, 18:37 196

Datoria publică a României a ajuns la 760 mld. lei şi a trecut de 50% din PIB, arată cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe. La final de 2022, datoria publică era de 666 mld. lei, ceea ce înseamnă că în primele trei trimestre datoria publică a crescut cu 94 mld. lei.

Datoria pe termen scurt este în valoare de 39 mld. lei, iar datoria pe termen mediu şi lung de 721 mld. lei.

Titlurile de stat înseamnă 628 mld. lei din datorie, în vreme ce împrumuturile sunt de 117 mld. lei. Restul datorie este reprezentat de numerar şi depozite.

În ceea ce priveşte moneda în care s-a contractat împrumutul, datoria în lei este de  354 mld. lei, în euro de 333 mld. lei, în dolari de 72 mld. lei şi 1 mld. de lei în alte monede.

740 mld. lei este datoria administraţiei publice centrale, în vreme ce datoria administraţiei publice locale este de aproape 20 mld. lei.

Trecerea peste pragul 50% din PIB al datoriei publice este importantă, pentru că acesta este principalul indicator la care se uită creditorii României, în condiţiile în care capacitatea de rambursare este redusă (cheltuielile sunt mai mari decât veniturile în mod constant). Nu este prima dată când se trece acest prag, chiar dacă este o trecere uşoară, dar diferenţa acum este că economia este în plină frânare, ceea ce înseamnă că PIB încetineşte, iar datoria publică, raportată la PIB, este mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO