Bănci și Asigurări

Horia Ciorcilă, achitat definitiv în dosarul de manipulare a bursei

Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă

Autor: Cristian Hostiuc

03.07.2014, 00:07 212

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a fost achitat definitiv ieri în procesul de manipulare a pieţei de capital care durează de peste patru ani. Alături de el au fost achitaţi toţi ceilalţi acuzaţi. Decizia de ieri a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins astfel recursul procurorilor.

„A fost nevoie de peste 4 ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Oameni care n-au mers nici 5 minute la un curs pe piaţa de capital au acuzat brokeri cu o experienţă de 17-18 ani pe piaţa de capital. În străinătate există completuri de judecată specializate cu oameni care sunt pregătiţi în domeniu“, a declarat Horia Ciorcilă.

„Grupul“ de la Banca Transil­vania poate să răsufle uşurat după patru ani de proces şi după ce procurorii au fost la un pas să răstoarne deciziile precedente prin introducerea în cazul de la Bucureşti a raportului consultantului american Alvarez&Marsal privind activitatea desfăşurată de Bank of Cyprus în Cipru.

Grupul de la Cluj a fost acuzat că a manipulat bursa de la Bucureşti prin achiziţia şi apoi vânzarea de acţiuni Banca Transilvania atunci când Bank of Cyprus a cumpărat în 2009 9% din banca de la Cluj. Atunci, conform raportului Alvarez&Marsal, Ciorcilă ar fi vândut acţiuni prin firmele sale din Cipru fără să raporteze acest lucru.

Acum o lună Bank of Cyprus a vândut pachetul de 9% către un grup de SIF-uri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO