Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a fost achitat ieri în dosarul de manipulare a pieţei de capital, alături de toţi ceilalţi implicaţi în acest caz care durează de câţiva ani.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri recursul procurorilor în acest caz, „grupul“ de la Banca Transilvania putând să răsufle uşurat după ce procurorii au fost la un pas să răstoarne deciziile precedente prin introducerea în cazul de la Bucureşti a raportului consultantului american Alvarez&Marsal privind activitatea desfăşurată în Cipru de Bank of Cyprus.
Grupul de la Cluj a fost acuzat că a manipulat piaţa de capital locală prin achiziţia şi apoi vânzarea de acţiuni Banca Transilvania atunci când Bank of Cyprus a cumpărat în anul 2009 un pachet de 9,7% din banca de la Cluj plătind 58 mil. euro. Acum o lună Bank of Cyprus a vândut pachetul de 9,9% către un grup de SIF-uri, încasând 368 milioane de lei (82,5 mil. euro).
WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania
Avocaţii lui Ciorcilă au încercat să respingă raportul Alvarez care aducea date privind modul cum s-a desfăşurat achiziţia pachetului de 9,7% în 2009. Atunci, conform raportului, Ciorcilă ar fi vândut acţiuni prin firmele sale din Cipru fără să raporteze acest lucru.
Horia Ciorcilă are credite luate de la Bank of Cyprus, o parte dintre ele fiind garantate chiar cu acţiuni la Banca Transilvania.
„A fost nevoie de peste 4 ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Acuzaţiile au fost total false şi, în ceea ce mă priveşte, am demonstrat în trei instanţe, pe bază de documente oficiale şi indubitabile, că nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzacţii, că nu am dispus efectuarea lor şi că nu am încasat niciodată nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enormă eroare de fapt din partea acuzatorilor“, a declarat ieri Ciorcilă. El este unul din fondatorii Băncii Transilvania, care a împlinit anul acesta 20 de ani, şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie începând din 2002. În primăvara acestui an a fost reales în această poziţie pentru un mandat de încă patru ani.
Ciorcilă controla în luna mai 5,1% din acţiunile Băncii Transilvania după ce a primit peste un milion de acţiuni prin programul de fidelizare, acesta fiind cel mai mare bonus în acţiuni primit de un administrator şi raportat pe bursă. Cel mai mare acţionar rămâne BERD, cu 14,6% din capital, în timp ce SIF Moldova are 8,35%, SIF Banat-Crişana - 4,52%, iar SIF Muntenia - 4,08%, conform datelor din mai.