Bănci și Asigurări

Ideile PSD: Fondul Suveran de Dezvoltare va avea forma unei societăţi pe acţiuni. Mai apare şi o Bancă de Dezvoltare

Ideile PSD: Fondul Suveran de Dezvoltare va avea forma...

Autor: Dan Straut

03.07.2017, 00:05 515
Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare este discutată în prima şedinţă de guvern a cabinetului condus de Mihai Tudose. Ministrul economiei Mihai Fifor a anunţat că va avea forma unei societăţi pe acţiuni, cu unic acţionar- statul român.

Ministrul economiei Mihai Fifor a afirmat, la începutul şedinţei de guvern, că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare are ca scop stimularea economiei, fiind constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii.

„Ideea creării Fondului Suveran de Dezvoltarea fost agreată de instituţiile europene şi internaţionale, de Comisia Europenă, FMI, OECD, etc şi va avea forma unei societăţi pe acţiuni, cu unic acţionar statul român pe toată durata de funcţionare şi se înfiinţează prin lege“, a spus Mihai Fifor.

Guvernul a anunţat că doreşte să constituie un Fond Suveran de Investiţii, care va avea drept scop dezvoltarea şi finanţarea proiectelor de investiţii rentabile şi sustenabile, cu o valoare de peste 10 mld. euro. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Conform Programului de guvernare al PSD, se doreşte crearea unor noi instrumente de investiţii publice – Constituirea unui fond suveran de investiţii în vederea administrării şi valorificării eficiente a participaţiilor minoritare ale statului.

„Cel târziu la 1 ianuarie 2018 vom înfiinţa o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii”, prevede, între altele, noul program de guvernare.

La rândul său, CEC Bank îşi va extinde aria de acţiune pentru IMM-uri şi în domeniul agriculturii, astfel încât instituţia să poată să susţină programele naţionale dezvoltate în parteneriat cu Guvernul României, dar şi pentru a putea finanţa mult mai mult întreprinderile mici şi mijlocii din IT, turism, construcţii, servicii, industria prelucrătoare, meşteşuguri etc precum şi fermierii sau pe cei care doresc să investească în agricultură.

În acest sens, mai prevede programul, „CEC-ul îşi va extinde reţeaua astfel încât la 1 ianuarie 2020 să aibă o reţea reprezentativă de filiale la nivel rural“.

Concomitent, statul român va simplifica procedurile pentru obţinerea garanţiilor date de către fondurile de garantare existente în prezent. Aceste fonduri de garantare, la rândul lor, vor fi capitalizate pentru a putea susţine programele publice incluse în programul de guvernare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO