Bănci și Asigurări

Încă 362 de milioane de euro au ieşit din rezerva BNR în iunie

Luna aceasta BNR trebuie să plătească peste 800 de milioane de euro în contul datoriei externe a statului, adică mai mult decât în trimestrul al doilea. Vârful apare în condiţiile în care ajunge la scadenţă o emisiune de euroobligaţiuni în valoare de 700 de milioane de euro.

Luna aceasta BNR trebuie să plătească peste 800 de milioane de euro în contul datoriei externe a statului, adică mai mult decât în trimestrul al doilea. Vârful apare în condiţiile în care ajunge la scadenţă o emisiune de euroobligaţiuni în valoare de 700 de milioane de euro.

01.07.2010, 23:09 30

Rezerva valutară a Băncii Naţionale a scăzut în iunie cu 362 demilioane de euro, până la 31,6 miliarde euro, consemnând astfel odiminuare pentru a doua lună consectiv, arată datele instituţiei.Valoarea rezervei este cu 2,5% sub nivelul record de 32,4 miliardeeuro înregistrat în aprilie anul acesta.

Analiştii spun însă că nivelul este în continuare unulconfortabil şi permite BNR un spaţiu suficient de manevră.

"Avem în continuare un nivel foarte ridicat al rezervei valutareşi nu cred că scăderea din ultimele luni trebuie privită ca unmotiv de îngrijorare. Rezerva valutară este unul dintre indicatoriila care România stă foarte bine", notează Lucian Anghel,economistul-şef al BCR.

Pe parcursul lunii iunie, din rezerva valutară au ieşit 1,15miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minimeconstituite de bănci pentru pasivele în valută şi plăţi deprincipal şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şigarantate de stat.

Serviciul datoriei publice externe a fost în iunie de 161,8milioane de euro, dar în iulie se va ridica la 876 de milioane deeuro, în condiţiile în care luna aceasta ajunge la scadenţă o seriede euroobligaţiuni în valoare de 700 de milioane de euro..Serviciul datoriei de luna aceasta este de aproape două ori maimare decât cel din întreg trimestrul doi.

România nu ar trebui totuşi să întâmpine dificultăţi în onorareadatoriei externe având în vedere că Finanţele au împrumutat înmartie un miliard de euro de pe pieţele internaţionale, pe care arfi trebuit să îi păstreze într-un fond tampon, tocmai pentruaceastă rambursare. Statul are un plan extensiv de atragere deîmprumuturi şi de pe piaţa locală, în lei.

"Un serviciu al datoriei externe de 800 de milioane de euro nueste o problemă având în vedere licitaţiile pentru vânzarea detitluri de stat programate de Finanţe în trimestrul trei.Lichiditatea existentă pe piaţă poate să susţină plata datoriei",comentează Anghel.

BNR nu poate finanţa direct deficitul bugetar, ci plăteştedatoria publică externă din banii Trezoreriei statului, acţionândastfel ca un intermediar al Ministerului de Finanţe.

Intrările în rezerva valutară în luna iulie au fost în sumă de792 de milioane de euro, reprezentând alimentarea conturilorMinisterului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şivenituri din administrarea rezervelor internaţionale. BNR obţinevenituri din rezerva valutară plasând banii în depozite la băncilecentrale din statele dezvoltate sau în obligaţiuni emise de altestate.

Rezerva de aur a Băncii Naţionale s-a menţinut luna trecută la103,7 tone, fiind evaluată la 3,37 miliarde de euro, faţă de 3,26miliarde de euro în mai, în condiţiile creşterii cotaţiei auruluipe pieţele internaţionale. Rezerva totală, valută plus aur, s-asituat în iunie la aproape 35 de miliarde de euro.

Nivelul ridicat al rezervelor internaţionale permite bănciicentrale să menţină flotarea controlată a cursului de schimb,putând împiedica astfel o depreciere semnificativă a monedeinaţionale, susţin analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO