Bănci și Asigurări

Încă o amânare în dezbaterea OUG 50

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

09.12.2010, 23:40 26

Comisia de buget-finanţe a CamereiDeputaţilor nu a reuşit nici ieri să dea votul final pentruOrdonanţa de Urgenţă 50, la care au mai rămas de dezbătut cele maifierbinţi aspecte - aplicarea cerinţelor de stabilire transparentăa costurilor şi pentru împrumuturile aflate în derulare în iunie,la momentul intrării în vigoare şi împuternicirea ANPC de asuspenda activitatea de creditare a băncilor - motivul fiind dinnou lipsa de cvorum.

Coaliţia nu a ajuns încă la unacord privind propunerea PDL de neaplicare a OUG 50 la crediteleaflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ,a spus deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele comisiei, pentru amotiva o nouă amânare. După votul comisiei urmează votul în plen,Camera Deputaţilor având rol decizional. Discuţiile suntcomplicate, în condiţiile în care nici guvernul nu mai susţineforma pe care o propusese, care avantaja clienţii, după presiunilefăcute de bancheri şi FMI.

La momentul începerii şedinţeiComisiei de buget-finanţe şi bănci, convocată pentru joi (ieri - n.red.), ora 10:00, cu scopul continuării discuţiilor privind OUG 50,în sală se aflau doar 11 deputaţi, deşi pentru a întruni cvorumeste necesar să fie prezenţi minim 20 de deputaţi.

Potrivit deputatului PDL NicolaeBud, unul dintre secretarii Comisiei de buget-finanţe şi bănci, laşedinţă au fost prezenţi patru membri PNL, doi membri PSD, treimembri PDL şi câte un deputat de la UDMR şi minorităţi.

"Nu am reuşit să reunim cvorumul,fapt pentru care vă rog să fiţi de acord să reluăm dezbaterile înprima şedinţă care va avea loc în conformitate cu programul aprobatpentru săptămâna viitoare. În mod normal ne revedem marţidupă-amiază şi reluăm dezbaterile de unde am rămas ieri", adeclarat Viorel Ştefan. El consideră că deputaţii din coaliţia deguvernare au lipsit de la şedinţa de joi întrucât amendamentulpropus de PDL nu a fost discutat încă în cadrulcoaliţiei.

"Minorităţile, aţi văzut reacţiapublică, nu sunt de acord, UDMR s-ar părea că nu s-a poziţionatîncă foarte clar şi atunci a lipsit de la şedinţa de astăzi pentrua amâna dezbaterea pentru săptămâna viitoare, ca să aibă timpulnecesar ca în şedinţa de luni a coaliţiei să convină asupra uneipoziţii clare", a spus Ştefan.

Întrebat de ce nu au participat laşedinţă mai mulţi deputaţi de la PSD şi PNL, Ştefan a răspuns căobligaţia asigurării cvorumului revine parlamentarilor de laguvernare. De altfel, numărul membrilor comisiei a fostsuplimentat, iar acum coaliţia de guvernământ ar putea asiguraindividual trecerea ordonanţei.

Deputatul PDL Adrian Niţu a citit,marţi, în cadrul şedinţei Comisiei de buget-finanţe şi bănci, unamendament în care se spunea că prevederile OUG 50 nu se aplicăcontractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare aactului normativ, cu excepţia contractelor cu durată nedeterminatăexistente la data intrării în vigoare şi dispoziţiilor articolelor66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 şi 2,articolelor 66-69 şi 70-71. "Pentru contractele în curs de derularela data intrării în vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitareaclienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricaredintre celelalte prevederi ale ordonanţei de urgenţă", potrivitamendamentului PDL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO