Bănci și Asigurări

Inca o victima pe piata creditului de consum. Credex se transforma in broker de credite

29.01.2010, 00:00 6103

Credex, firma de credite de consum controlata de omul de afaceriDan Ostahie - proprietarul magazinelor Altex, alaturi de RaiffeisenBank, se reorganizeaza si se transforma in broker de credite,conform deciziei actionarilor. Astfel, Credex nu va mai da creditein nume propriu si urmeaza sa fie radiata din registrulinstitutiilor financiare nebancare de la BNR.

Ostahie este administratorul Credex, conform Registruluiinstitutiilor financiare nebancare de la BNR.

Prin transformarea in broker, Credex nu mai are nevoie de omajorare a capitalului pentru a se incadra in cerintele deprudentialitate ale bancii centrale. Firma se baza pe vanzarile pecredit in magazinele din reteaua Altex, fiind afectata direct descaderea cererii pentru bunuri de folosinta indelungata.

Anul trecut, belgienii de la KBC au decis sa opreascaactivitatea firmei KBC Consumer Finance tot din cauza prabusiriicererii.

Potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor,Credex a avut in 2008 venituri de 3,7 milioane de euro si opierdere neta de 2,3 milioane de euro. Pierderile marilor companiide credite de consum s-au adancit in 2008, in cazul Credexpierderea neta fiind dubla comparativ cu 2007. Compania a fostinfiintata in vara lui 2005, Raiffeisen Bank detinand 30% dinactiuni.

Dan Ostahie, proprietarul retelei de magazine Altex, a cesionat,in septembrie 2006, 30% din actiunile Credex catre Raiffeisen.Compania Bomenveld din Olanda, controlata indirect de Ostahie,detinea 69,6% din actiuni, restul actiunilor aflandu-se inproprietatea a patru persoane fizice.

In 2007, compania a acordat credite de consum in valoare de 71mil. euro, potrivit ultimelor date disponibile. La momentullansarii Credex, in 2005, Altex si Raiffeisen Bank anuntauinvestitii de 20 mil. euro in dezvoltarea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO