Bănci și Asigurări

Incasari cu 52% mai mari pentru Agras

11.03.2003, 00:00 19

Compania de asigurari Agras, specializata in asigurari agricole, a avut incasari din prime brute de 4,4 milioane $ (145 miliarde lei) in 2002, cu  52% mai mult, in dolari, fata de anul anterior.
"Evolutia se explica prin cresterea subscrierilor de asigurari agricole datorita aplicarii Legii asigurarilor agricole 381/2002", a explicat Maura Klassek, directorul general al companiei.
Conform Legii 381 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, vor primi despagubiri in caz de calamitate (seceta, inundatii, uragane) doar producatorii agricoli care se asigura pentru riscurile standard: grindina, furtunile, ploile torentiale, ingheturi, incendii sau alunecari si prabusiri de terenuri cultivate. In pofida acestei legi, Klassek afirma ca nu este cazul inca sa se vorbeasca de o crestere spectaculoasa a asigurarilor agricole.
"Adevarata crestere nu va fi nici anul acesta si nici la anul. Deocamdata, din cele 10 milioane de hectare de teren arabil mai putin de un milion sunt cuprinse in asigurare.  Nu inseamna ca daca a aparut legea taranii au bani in buzunare. Poate ca abia in 2005 se va cuprinde in asigurare 30-40% din suprafata arabila, dar doar daca va apare legea creditului agricol si daca se vor mai lua si alte masuri de sprijinire a producatorilor agricoli", a mai spus Maura Klassek.
Cei mai mari competitori ai companiei pe acest segment de piata sunt Asirom si Allianz-tiriac.
In campania din toamna trecuta, cand au fost luate in asigurare culturile de anul acesta, Agras a avut prime brute subscrise de 85 miliarde lei.
Din toamna anului trecut, noul actionar majoritar al companiei este grupul austriac de asigurari Wiener Staedtische, care detine si compania de asigurari Unita. Austriecii au cumparat de la Omniasig 51% din actiuni (pentru care a platit circa 2,7 mil. $) si de la alti actionari mai mici inca alte cateva procente, astfel incat acum detin 53,6% din capitalul Agras. Grupul Raiffeisen, partener traditional al Wiener Staedtische pe piata austriaca, mai detine 24,07% din actiunile companiei,  iar 1987 de alti actionari - persoane fizice - restul de 22,33%. Compania are un capital social de 60,9 miliarde lei, iar anul trecut a avut un profit net de 14,0 miliarde lei, cu 45% mai mult ca in 2001.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24