Bănci și Asigurări

Încep încă doi ani de terapie FMI

Autor: Claudia Medrega

27.03.2011, 23:43 27

Noul acord de tip preventiv al FMI cu România pe doi ani, careîncepe la 31 martie, a primit undă verde de la Washington, acestaurmând să se concentreze pe stimularea economiei prin intermediulreformelor structurale şi îmbună­tăţirea infrastructurii. Cea maimare problemă o constituie arieratele din sectorul companiilor destat, care sunt cu mult mai mari decât cele guvernamentale,potrivit lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

El a declarat pentru Mediafax că România va ieşi din recesiunela finele lunii martie, iar creşterea economică va urma otraiectorie ascendentă de la un trimestru la altul.

În opinia lui Franks, România nu-şi poate permite luxul săreducă taxele şi să crească deficitul bugetar pentru a stimulaeconomia. Pe durata vechiului acord cu FMI, economia nu a reuşit săiasă din recesiune, iar companiile de stat au continuat săînregistreze pierderi uriaşe şi să genereze arierate.

FMI spune că pentru scăderea deficitului bugetar trebuieîmbunătăţită colectarea taxelor, diminuată presiunea asupracheltuielilor în sistemul sanitar şi reducerea arieratelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO