Bănci și Asigurări

Încrederea în economie scade semnificativ pe fondul războiului din Ucraina. Analiştii financiari estimează o creştere economică de 3,5% în 2022 şi un deficit bugetar de 6,2%. În 12 luni cursul valutar va atinge 5,1 lei pentru un euro, inflaţia va ajunge la 7,28%, iar indicele ROBOR la 3 luni va fi de 4,69%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

29.03.2022, 09:38 383

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,1029 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va fi de 7,28%, cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului realizat de CFA Society.

Datele colectate de CFA mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, 95% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0240 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna februarie 2022, acesta a scăzut la valoarea de 45,2 puncte, unde 0 înseamnă neîncredere totală şi 100 înseamnă încredere totală. Faţă de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 10,5 puncte, pe fondul evoluţiei componentei de anticipaţii a indicatorului.

“Anticipatiile de creştere economică s-au redus cu aproape un punct procentual faţă de exerciţiul anterior”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

El menţionează că în ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei de dobanda de catre Banca Nationala de cel putin 125 puncte de baza in urmatoarele 12 luni fata de nivelul actual.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022 a atins valoarea medie de 6,2%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, va ajunge la 4,69% în următoarele 12 luni.

Totodată, pentru 2022, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 3,5% faţă de o creştere de peste 4% cât arată prognozele de creştere econo­mică, atât ale Comisiei Europene, cât şi ale guvernului de la Victoria.  Aşa cum scrie Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), prognoza actuală nu încor­po­rează cele mai recente evenimente, urmând ca acestea să se regăsească în prog­noza de primăvară din 2022.

Este de remarcat reducerea ponderii participantilor la sondaj care cred ca preturile proprietatilor imobiliare rezidentiale din marile orase vor creste in urmatoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participantilor care considera ca pretul va scadea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Sondajul realizat lunar de Asociatia CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO