Bănci și Asigurări

ING Nederlanden slabeste ritmul de crestere, dar ramane lider

03.08.2001, 00:00 13



Societatea ING Nederlanden Asigurari de Viata a avut incasari din prime brute de 445 miliarde lei pe primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica o crestere reala, fara inflatia de circa 37%, de aproape o cincime.

"Fara indoiala ca in primul semestru din acest an piata a fost influentata si de ceilalalti competitori importanti, care incearca sa-si gaseasca loc, dar Nederlanden si-a consolidat pozitia pe piata", au comentat pentru Ziarul Financiar surse din companie faptul ca ritmul de crestere a vanzarilor n-a mai fost mentinut la nivelul foarte inalt din 2000.

In 1999 compania a avut vanzari de 238 mld.lei, adica 47% din piata, pentru ca in 2000 primele brute incasate sa se dubleze, pana la 625 miliarde lei, ajungand la o cota de 60% din piata.

ING Nederlanden a intrat pe piata romaneasca in 1997, cand a vandut polite de aproape 4 miliarde lei, pentru ca in 1998 cota de piata a companiei sa ajunga la 22%, la o cifra de afaceri de 43 mld. lei.

Din incasarile pe primele sase luni, 40% provin din vanzarea produselor traditionale, iar restul din vanzarea produselor de tip unit linked.

Compania a investit pana acum circa 30 milioane $ in Romania, avand 68 de birouri deschise in 63 de orase ale tarii.

ING Nederlanden Asigurari de Viata are un capital social de 28,1 milioane $, ultima majorare avand loc in luna februarie anul acesta, prin aport de capital din partea actionarului majoritar.

Compania are peste 120 mii de clienti, pentru care gestioneaza aproximativ 180 mii de polite. Canalul de distributie utilizat de companie pentru vanzarea politelor de asigurare este prin consultantii proprii de asigurari, numarul acestora depasind 2.000 de persoane.

ING Nederlanden Asigurari de Viata face parte din grupul ING, care are peste 90.000 de angajati, un portofoliu de 50 de milioane de clienti si este prezent in 65 de tari. Cu o valoare de piata de 75,5 miliarde euro si un profit net 11,98 miliarde euro in 2000, grupul ING ocupa locul 9 in topul celor mai importante institutii financiare internationale.

Piata asigurarilor de viata din Romania, desi inca mica (50 milioane $ in 2000, fata de peste un miliard $ in Polonia), a devenit din ce in ce mai aglomerata in ultima perioada.

Pe de o parte au intrat companii straine mari: Commercial Union, Wiener Stadtische (Austria)-care a cumparat Unita, pe de alta parte cele deja prezente s-au orientat si pe viata: Allianz-?iriac(Germania), Generali(Italia), Interamerican si Garanta(Grecia).

Cei mai puternici competitori ai Nederlanden sunt acum, in afara de fosta companie de stat Asirom, in pierdere de viteza, American International General(AIG), si Commercial Union.

AIG Life a avut incasari din prime de 60 miliarde in 2000, adica o cota de piata de 6%, iar pentru anul acesta estimeaza circa 200 miliarde lei incasari si dublarea cotei de piata.

Ceilalti competitori sunt Unita (5,4% din piata in 2000) si Sara Merkur (6,7% din piata in 2000), care inca nu si-au publicat rezultatele pe sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24